Srečanje konzorcija je prejšnji teden potekalo v Ljubljani in na Ravnah na Koroškem v organizaciji Laboratorija za energetske strategije in Petrola. 11 partnerjev iz petih evropskih držav je razpravljalo o stanju projekta in naslednjih aktivnostih na vseh štirih pilotnih lokacijah.

Datum objave:
27. marec 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv FE
Srečanje konzorcija je prejšnji teden potekalo v Ljubljani in na Ravnah na Koroškem v organizaciji Laboratorija za energetske strategije in Petrola. 11 partnerjev iz petih evropskih držav je razpravljalo o stanju projekta in naslednjih aktivnostih na vseh štirih pilotnih lokacijah.

Projekt X-FLEX je vreden skoraj 10 milijonov evrov
Kot poročajo iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, se je prvi dan srečanja začel s strokovno ekskurzijo v Ravne na Koroškem, kjer je Petrol pripravil ogled kotla P2H in drugih naprav za daljinsko ogrevanje ter kogeneracijo. Gre za ogled soproizvodnih in plinskih enot, enot za izkoriščanje odpadne toplote in sončnih elektrarn. Po ogledu je Petrol predstavil svojo kontrolno sobo za daljinsko ogrevanje in sistemske storitve, popoldne pa se je srečanje nadaljevalo še na Koroškem, kjer je bil opravljen sestanek v sklopu delovnega paketa 7, ki se osredotoča na demonstracijske aktivnosti projekta. Dan se je zaključil z vrnitvijo v Ljubljano. Drugi dan so dogajanja potekala na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani. Srečanje se je začelo s sestankom namenjenim oceni vpliva in replikaciji, kot del delovnega paketa 8 ter se zaključilo s predstavitvijo komunikacijskih aktivnosti projekta.

Projekt X-Flex, ki poteka pod okriljem programa Horizon 2020, se je začel oktobra 2019 in se bo končal septembra letos, je vreden 9,5 milijona evrov, od tega je sofinanciranih 7,3 milijona evrov. Med glavnimi cilji projekta je razvoj orodij, ki bodo omogočila in olajšala uporabo prožnosti v elektroenergetskem sistemu s ciljem povečanja stabilnosti in zanesljivosti oskrbe v normalnih pogojih dela in izrednih vremenskih pogojih. Poleg Petrola sodelujeta v projektu še dva slovenska partnerja, Univerza v Ljubljani in Elektro Celje, preostali partnerji so iz Avstrije, Grčije, Cipra in Bolgarije. Petrol ima v projektu vlogo vodje delovnega sklopa demonstracijskih projektov ter vodje pilotnih lokacij v Sloveniji. Medtem je Univerza v Ljubljani v projekt vstopila kot tehnični koordinator. Med drugim skrbi za skladnost razvoja različnih tehničnih orodij s cilji projekta in koordinacijo med partnerji. S strani Univerze v Ljubljani sodelujeta v projektu Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za energetske strategije, ki je nosilec projekta s strani UL in je zadolžen za vsebinski razvoj in specifikacijo orodja, ter Fakulteta za računalništvo in informatiko, Laboratorij za integracijo informacijskih sistemov, ki skrbi za tehnično izvedbo, pojasnjuje dr. Tomi Medved s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Dr. Medved ob tem izpostavlja, da bo projekt X-Flex z razvojem orodij, ki bodo omogočila lažje in bolj učinkovito izrabljanje prožnosti, pomembno prispeval pri preobrazbi v nizkoogljično družbo.

Distribucijsko podjetje Elektro Celje v okviru projekta X-Flex zagotavlja poligon za preizkušanje, demonstracijo in ovrednotenje rešitev, ki bodo omogočile vključevanje večjega deleža razpršenih virov in njihovo fleksibilnost oziroma prožnost, pojasnjuje dr. Miran Roser iz Elektra Celje. Pravi, da razpršeni viri ob tem ne predstavljajo več samo proizvodnih enot, kot so na primer fotonapetostne elektrarne, temveč jih kombiniramo tudi z uporabo hranilnikov električne energije. Ker lahko na obratovanje in obnašanje tovrstnega sistema vplivamo z referencami, ki so v danem trenutku ustrezne, predstavljajo takšne kombinacije element, ki bistveno vpliva na obratovanje distribucijskega omrežja. Ob upoštevanju dejstva, da je takšnih enot veliko, se proporcionalno zviša tudi njihov vpliv. Vloga Elektra Celje je podajanje ustreznih referenc s ciljem zagotavljanja ustreznih napetostnih razmer, maksimalne proizvodnje električne energije in nemotene dobave. Slednje ob sočasnem zmanjšanju izgub, ki nastajajo pri prenosu električne energije. 

VIR: Naš Stik