Temeljni načeli odprte znanosti sta med drugimi tudi takojšnja in splošna dostopnost znanstvenih del, ki so rezultat javnega financiranja znanstvenoraziskovalnega dela, in ponovna raba raziskovalnih podatkov, s katerimi je treba ravnati po načelih FAIR.

Temeljni načeli odprte znanosti sta med drugimi tudi takojšnja in splošna dostopnost znanstvenih del, ki so rezultat javnega financiranja znanstvenoraziskovalnega dela, in ponovna raba raziskovalnih podatkov, s katerimi je treba ravnati po načelih FAIR. Raziskovalne podatke je treba strokovno upravljati, saj so izredno pomemben del raziskovalnega procesa. Ustrezno upravljani so lažje širše najdljivi ter dostopni za ponovno uporabo.
 
Celovito upravljanje raziskovalnih podatkov tako postaja vse pomembnejše in kot tako zahteva ustrezno usposobljene podatkovne strokovnjake (npr. podatkovne arhiviste, podatkovne knjižničarje, podatkovne menedžerje in podatkovne svetovalce), ki raziskovalcem pri upravljanju podatkov pomagajo, jih usmerjajo in posledično razbremenijo.
 
V ta namen je konzorcij projekta SPOZNAJ pripravil prvo tovrstno usposabljanje za podatkovne strokovnjake v znanstvenoraziskovalni dejavnosti v Sloveniji. Pripravili so ga po vzoru podobnih usposabljanj v tujini, izvedlo pa ga bo osebje, zaposleno na konzorcijskih partnerjih, ter izbrani tuji strokovnjaki.
 
Komu je usposabljanje namenjeno?
Cilj usposabljanja je izobraziti strokovnjake, ki bodo učinkovito podprli raziskovalce pri izzivih upravljanja raziskovalnih podatkov in uvajanju načel odprte znanosti v znanstvenoraziskovalno delo.
 
Usposabljanje je brezplačno in je namenjeno osebam, ki bodo na svojih matičnih organizacijah opravljale vlogo podatkovnih strokovnjakov, tako na konzorcijskih partnerjih kot širše.
 
Organizirano bo v treh štiridnevnih sklopih, od katerih se prvi začne že 23. septembra. Potekalo bo v hibridni obliki, posnetki predavanj pa bodo na voljo za kasnejši ogled.
 
 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
O projektu SPOZNAJ:
V okviru projekta SPOZNAJ bodo Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in 20 slovenskih javnih raziskovalnih organizacij prilagodile svoje delovanje v skladu z Resolucijo o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030, Zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, Uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti ter praksami in načeli odprte znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Odprta znanost obsega odprti dostop do raziskovalnih rezultatov, vrednotenje kakovosti in vpliva znanstvenoraziskovalnega dela z uporabo odgovornih metrik ter vključevanje občanov v znanstvenoraziskovalno delo. Projekt sofinancirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

VIR: IPPR