napovednik

“Opera je medij, v katerem trčijo umetniške forme in druga drugo preoblikujejo.« 
(Nemogoča umetnost: pustolovščine opere, M. Aucoin) 

Musicville je umetniški projekt Slovenije, Hrvaške in Avstrije, ki poteka od 2023 do konca 2024, katerega cilj je preobrazba klasične evropske glasbene oblike ‘Opera’ v novo, inovativno in ustvarjalno sodelovanje, ki ga navdihujejo okolijska ozaveščenost, narava, domače obrti in tradicija. Osrčje projekta so trajnostne, participativne in interdisciplinarne umetniške prakse, z namenom aktiviranja in povezovanja različnih skupnosti ter občinstev. 

Prizadeva si odgovoriti na vprašanja: 
• Kako se lahko viri in znanja s področja umetnosti povežejo s trajnostnim delovanjem? 
• Kako se lahko predstavi sodobno kulturno produkcijo na podeželju? 
• Kako lahko umetnikom pomagamo ustvariti nove poslovne priložnosti, pri tem pa varujemo okolje? 

Zagotavlja okvir za povezovanje mednarodne skupine umetnikov različnih strok (glasba, gledališče, arhitektura, vizualna umetnost, oblikovanje, ples ...) za sodelovanje z lokalnimi strokovnimi skupnostmi (kmetijstvo, ročna dela in obrti), okoljevarstveniki ter drugimi strokovnjaki s področja umetnosti in znanosti. 

Ideja projekta je izboljšati ustvarjalnost in kvaliteto bivanja umetnikov z učenjem novih veščin v praktičnem in vzajemnem pristopu, omogočanje umetnikom sodelovanja tako z mladimi kot izkušenimi strokovnjaki iz različnih umetniških in neumetniških okolij, za ustvarjanje novih in nepričakovanih prizorišč za produkcijo in predstavitev sodobne glasbe. 

’Green European Opera’ je zaključni dogodek sodelovanja med umetniki/udeleženci in mentorji ter združitev vseh dogodkov projekta. Opera je predstavljena skozi serijo treh zvočnih/vizualnih predstav v manjših podeželskih krajih partnerskih držav (Avstrija, Slovenija, Hrvaška), ki so oblikovane v opero v treh dejanjih in združujejo umetnike iz različnih disciplin in kulturnih okolij.
 
Eden od pomembnih ciljev dogodka je prispevati k razvoju turizma ter osvežitev gospodarskega in družbenega življenja na podeželju.

www.musicville.com 
UDELEŽENCI IN ŠTUDIJSKI OBISKI: 
lzbrani udeleženci (5 izbranih iz vsake države) se bodo udeležili 3-dnevnih študijskih obiskov v 3 državah (Slovenija, Avstrija, Hrvaška). Študijski obiski bodo tematsko sledili konceptu projekta, osredotočajoč se na delo na terenu, specifične prostorske postavitve, raziskovalne pristope in interdisciplinarnost. Njihov glavni cilj je določiti mesta umetniških raziskav in končne predstave.

LOKACIJA SLOVENIJA, 13. – 15.10. 
MUZEJ NOROSTI NA GRADU CMUREK , TRATE, SLOVENIJA
Muzeju norosti si od leta 2013 s svojimi dejavnostmi prizadevajo za ohranitev in revitalizacijo gradu Cmurek, v katerem je več desetletij deloval Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec – Trate. Namen muzeja je obravnava fenomena norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije, hkrati s skrbjo za naravno dediščino in povezovanjem lokalne skupnosti.



Mentor Vasko Atanasovski je skladatelj, glasbenik, producent in umetniški menedžer iz Maribora, Slovenija.

Musicville me navdihuje in mi je v izziv. Od nekdaj me je zanimalo raziskovanje in ustvarjanje nečesa novega in presežnega.


JAVNO SPLETNO PREDAVANJE: 
ART & MEDICAL POWER, 12.10. ob 18.uri, predava dr. znanosti, Magdalena Germek 

V predstavitvi bomo razpravljali o družbenem okviru, v katerem se povezujejo mentalno in fizično zdravje ter umetnost. Uporaba umetniških medijev v zdravstvu in v skupnostih lahko prinese različne koristi za zdravstvene izide. Uporabiti jih je mogoče za posredovanje dragocenih sporočil med kulturami in političnimi ločnicami, pomagati prizadetim skupnostim razumeti tveganja določenih bolezni ali vedenj ter nuditi načine, kako prizadete populacije obdelujejo in se učijo iz svojih individualnih in kolektivnih izkušenj za izboljšanje svojega počutja. 


VIR: Triniti