Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije zastopa interese preko 118.000 invalidov in združuje 25 invalidskih organizacij po vsej Sloveniji.

Nataša L.

Že od svojega nastanka si prizadeva za boljšo vključenost invalidov v družbo in širšo javnost ozavešča in seznanja o potrebah invalidov. V mislih, da se invalidom omogoči enakopravnejši položaj v družbi, smo leta 2016 pod Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začeli izvajati projekt Evropska kartica ugodnosti za invalide.

Kartica je namenjena posameznikom/posameznicam z različnimi vrstami invalidnostmi, od senzornih (oviranost vida in/ali sluha) in gibalnih oviranosti do različnih oblik kognitivnih oviranosti. Imetniki lahko s kartico uveljavljajo komercialne popuste na različnih področjih življenja, še posebno ko gre za dostopnost prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa. V projektu poleg Slovenije trenutno sodelujejo še Ciper, Finska, Belgija, Italija, Romunija, Estonija in Malta, vendar pa je namen Evropske kartice ugodnosti, da bi se uveljavila v vseh članicah Evropske unije.

Projekt bo ključno pripomogel k višji kakovosti življenja invalidov, ki so zaradi manjših dohodkov pogosto odrinjeni na rob družbe, ob pomoči različnih ponudnikov pa se bo v družbi zvišal tudi standard ozaveščenosti o potrebah ranljivih skupin.

Trenutno so v fazi pridobivanja čim več ponudnikov, ki bi v okviru Evropske kartice ugodnosti za invalide bili pripravljeni sodelovati kot ponudniki ugodnosti. Ugodnosti, ki jih ponudijo za invalide, so lahko različne – popust pri nakupu produkta ali storitve, brezplačna svetovanja, demonstracije, popust pri članarini … Prav tako imajo popolnoma proste roke, ko se odločajo o višini popusta.

V kolikor se vidite, da bi vaša organizacija pomagala z ugodnostmi, izpolnete priloženi obrazec s pripisom na enega izmed naslednjih elektronskih naslovov: invalidska.kartica@zalozba.org; info@nsios.si; sabina.janicijevic@beletrina.si.

 Za vaš prispevek k bolj strpni in vključujoči družbi se vam NSIOS iskreno zahvaljuje.

VIR: Občina Majšperk