V okviru programa se vzpostavlja tudi nov okvir za večdržavne projekte, ki bo državam članicam omogočil, da združijo moči pri digitalnih pobudah.

Veljati je začel program politike za digitalno desetletje do leta 2030, mehanizem spremljanja in sodelovanja za uresničitev skupnih ciljev za digitalno preobrazbo Evrope do leta 2030.

Evropski parlament, države članice in Komisija so ob upoštevanju evropske deklaracije o digitalnih pravicah in načelih prvič skupaj določili konkretne cilje na štirih ključnih področjih – digitalne spretnosti, infrastruktura (vključno s povezljivostjo), digitalizacija podjetij in spletne javne storitve. Te cilje bo spremljal cikličen postopek sodelovanja, namenjen spremljanju napredka in določitvi mejnikov, da jih bo mogoče doseči do leta 2030. V okviru programa se vzpostavlja tudi nov okvir za večdržavne projekte, ki bo državam članicam omogočil, da združijo moči pri digitalnih pobudah.

Države članice EU bodo od danes do leta 2030 v sodelovanju z Evropskim parlamentom, Svetom EU in Komisijo oblikovale svoje digitalne politike, da bi dosegle cilje na štirih področjih, ki so:

  • izboljšati osnovne in napredne digitalne spretnosti državljank in državljanov,
  • povečati uporabo novih tehnologij, kot so umetna inteligenca, podatki in računalništvo v oblaku v podjetjih EU, vključno z malimi podjetji,
  • še izboljšati povezljivost ter računalniško in podatkovno infrastrukturo v EU ter
  • zagotoviti razpoložljivost javnih storitev in uprave na spletu.
Ti cilji odražajo cilje programa politike, kot so varna in zanesljiva digitalna tehnologija, konkurenčno spletno okolje za MSP, varne prakse na področju kibernetske varnosti, pravičen dostop do digitalnih priložnosti za vse ter razvoj trajnostnih inovacij, ki so energijsko učinkovite in gospodarne z viri.

Cilji digitalnega desetletja bodo vodilo za ukrepe držav članic, ki jih bo Komisija ocenila v letnem poročilu o napredku, tj. poročilu o stanju digitalnega desetletja. Sodelovanje med Komisijo in državami članicami na področju digitalne preobrazbe bo okrepljeno z novo strokovno skupino na visoki ravni, imenovano odbor za digitalno desetletje. Vzpostavljen bo tudi nov forum, ki bo spodbudil sodelovanje različnih deležnikov in razpravo o njihovih stališčih.

Komisija bo v prihodnjih mesecih skupaj z državami članicami razvila ključne kazalnike uspešnosti, ki se bodo uporabljali za spremljanje napredka pri uresničevanju posameznih ciljev v okviru letnega indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI). Države članice pa bodo v devetih mesecih pripravile nacionalne strateške časovne načrte, v katerih bodo opisale politike, ukrepe in dejavnosti, ki jih nameravajo sprejeti na nacionalni ravni, da bi dosegle cilje programa. Komisija bo od junija 2023 objavljala letna poročila o napredku, tj. poročila o stanju digitalnega desetletja, v katerih bo opisovala in ocenjevala napredek pri uresničevanju ciljev ter podajala priporočila v zvezi s tem.

VIR: Zelena Slovenija