V Sloveniji je bilo junija prvič registriranih 5373 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 8,4 odstotka več kot junija lani. Pri tem se je število prvič registriranih osebnih vozil povečalo za okoli šest odstotkov.

Ljubljana, 7. julija - V Sloveniji je bilo junija prvič registriranih 5373 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 8,4 odstotka več kot junija lani. Pri tem se je število prvič registriranih osebnih vozil povečalo za okoli šest odstotkov. V prvem polletju je število prvih registracij osebnih in lahkih gospodarskih vozil poraslo za nekaj več kot štiri odstotke.

Medletna rast prodaje na avtomobilskem trgu se je tako po skromnejšem maju spet okrepila.

Po danes objavljeni najnovejši statistiki Trgovinske zbornice Slovenije je bilo junija prvič registriranih 4669 osebnih vozil, kar je 6,3 odstotka več kot junija lani. Med znamkami je bil na vrhu Volkswagen, sledili so Škoda, Renault in Toyota. V prvi deseterici so še Kia, Peugeot, Hyundai, Dacia, Audi in Opel.
Najbolje prodajana je bila Škodina Octavia, sledili so ji Renaultov Clio, Volskwagnov T-roc, Toyotin Yaris Cross, Volkswagnov Tiguan, Renaultov Captur in Dacijin Snaidero.

Lahkih gospodarskih vozil je bilo prvič registriranih 704 oz. 25,3 odstotka več kot junija lani. Vodilne znamke so bile Vokswagen, Ford in Renault, najbolje prodajana modela pa Fordov Transit Custom in Volkswagnov Crafter.

V prvem polletju je bilo prvič registriranih 31.195 osebnih in lahkih gospodarskih vozil oz. 4,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.
Od tega je bilo osebnih vozil 27.310 oz. 5,66 odstotka več. Tudi v šestih mesecih skupaj so na vrhu znamke Volkswagen, Škoda, Renault in Toyota, enaka je tudi sestava preostalega dela prve deseterice. Med modeli je bila najbolje prodajana Škoda Octavia, tok za njo pa je bi Renaultov Clio. Sledili so Renaultov Captur, Volkswagnova T-roc in Tiguan in Toyotin Yaris Cross, na sedmem mestu pa je že prvi električni avtomobil, Teslin model Y. V deseterici so še Škodina Kamiq in Kodiaq ter Dacijin Snaidero

Pri lahkih gospodarskih vozilih, katerih število prvih registracij je v polletju medletno upadlo za pet odstotkov na 3885, so bile na vrhu znamke Renault, Ford in Volkswagen, najbolje prodajana modela pa Fordov Transit Custom in Renaultov Master.

Junija je bilo prvič registriranih 845 elektrificiranih osebnih vozil, kar je skoraj 8,4 odstotka manj kot junija lani. Pri tem se je število popolnoma električnih vozil povečalo za 38 odstotkov na 328, število priključnih hibridov potrojilo na 122, število hibridov je upadlo za 40,8 odstotka na 255, število blagih hibridov pa je poraslo za 34,6 odstotka na 140.

V prvih šestih mesecih letos se je število novih registracij elektrificiranih vozil glede na enako obdobje lani povečalo za 10,2 odstotka na 5389. Število popolnoma električnih vozil se je nekaj več kot podvojilo na 2164, število priključnih hibridov za 87,6 odstotka na 561, število hibridov se je zmanjšalo za dobro tretjino na 1488, število blagih hibridov pa za 4,7 odstotka na 1176.

Najbolj prodajana električna vozila so Teslina modela Y in 3, Volkswagnova modela ID.3 in ID.4 ter Škodin Enyaq.

VIR: STAkrog