Evropska komisija je februarja 2022 pripravila predlog uredbe Evropski akt o čipih (European Chips Act), s katerim želi v Evropi povečati samostojnost na področju polprevodnikov.

Predlog uredbe je trenutno še v fazi usklajevanja med državami članicami EU v okviru Sveta EU.
 
V Sloveniji je za sodelovanje pri pripravi Evropskega akta o čipih zadolženo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki je že iskalo deležnike oziroma interesne skupine, ki delujejo na tem področju, z namenom, da se ugotovi trenutno stanje in ambicije vpletenih v Sloveniji. S tem namenom je MGRT v sodelovanju in s pomočjo Instituta »Jožef Stefan« (IJS) organiziralo okroglo mizo o Evropskem aktu o čipih in priložnostih s polprevodniki v EU in Sloveniji, ki je bila 29. 6. 2022 na IJS. Na okrogli mizi je bil izpostavljen pomen področja polprevodnikov in mikroelektronike za Slovenijo, zato se zainteresirani akterji na tem področju želimo povezati in skupno predstaviti ter zagovarjati slovenske interese in potrebe v okviru Evropskega akta o čipih. Dodatno želimo pripraviti predloge  celovitega razvoja tega področja za resorna ministrstva z namenom pridobitve podpore, tako v Sloveniji kot s strani EU.
 
Ker želimo povezati čim več zainteresiranih akterjev s področja polprevodnikov, mikroelektronike in integriranih vezij, se na vas obračamo s poizvedbo, če je to področje relevantno za vas in če bi želeli biti obveščeni o aktivnostih oz. aktivno sodelovati pri pripravi skupnih predlogov celovitega razvoja tega področja. Prosimo, da v primeru interesa sporočite na: tehnologije@ijs.si kontakte (e-naslove) za pošiljanje obvestil. Sporočite nam lahko tudi, ali želite prejemati zgolj obvestila ali bi želeli aktivno sodelovati.
Opravičujemo se vsem, ki ste prejeli to sporočilo, a vam področje polprevodnikov, mikroelektronike in integriranih vezij ne predstavlja pomembne vloge pri vaši dejavnosti. V tem primeru prosimo, da sporočilo ignorirate in v bodoče vas ne bomo več informirali o aktivnostih na tem področju.
 
  PR: CTT