Danes mineva štirideset let od nesrečne smrti velikega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, ki smo jo v Mladinski knjigi obeležili z dvema jubilejnima izdaja: novim ponatisom njegove legendarne Poti in darilno knjižico Pot ­– Najlepše misli.

Danes mineva štirideset let od nesrečne smrti velikega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, ki smo jo v Mladinski knjigi obeležili z dvema jubilejnima izdaja: novim ponatisom njegove legendarne Poti in darilno knjižico Pot ­– Najlepše misli. Ta je bila doslej natisnjena že v več kot 50.000 izvodih, prevedena je bila v štiri jezike (hrvaščino, italijanščino, nemščino in poljščino) in prebralo jo je na stotisoče bralcev vseh generacij. Nova, jubilejna izdaja Poti je prenovljena in se lahko pohvali z novo spremno besedo Nejčevega alpinističnega sopotnika Vikija Grošlja.
 
»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« Ta misel Nejca Zaplotnika je v letih, odkar je pri Cankarjevi založbi leta 1981 prvič izšla njegova Pot, ki je postala klasika slovenske alpinistične literature, zaznamovala številne generacije bralcev. Leta 1983, dve leti po izidu knjige, je Nejca, vrhunskega slovenskega alpinista, na Manasluju pod sabo pokopal ledeni plaz. Njegova Pot je ostala in postala brezčasna. Mladostna zagnanost, brezkompromisnost, neposrednost, kritičen odnos do ustaljenih družbenih norm, občutljivost za krivice socialno šibkejših, svoboda, neomajnost, pogum, kolegialnost, meditativnost v razmišljanju in samorefleksija so vrednote, ki jih Nejc ni samo strastno zagovarjal, ampak je tako tudi živel.

VIR: MK