Večer v družbi vrhunskih stvaritev domače filmografije in portretov Prešernovih nagrajencev

Večer osrednjega slovenskega kulturnega praznika bomo na TV Slovenija počastili s premiero vrhunskih filmov Inventura in Babičino seksualno življenje. Sledili jima bodo portreti letošnjih Prešernovih nagrajencev.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
6. februar 2023 ob 12:52
Ljubljana - RTV SLO


Radoš Bolčina in Dejan Spasić v Inventuri, večkrat nagrajenemu filmu režiserja Darka Sinka. Foto: Marko Brdar

Celovečerec Inventura, premierno ga bomo predvajali v terminu Filma tedna ob 20.05 na TV SLO 1, je tragikomedija o sleherniku, povsem običajnem moškem, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju iluzija. Po strelu skozi okno nekega večera, ki ga k sreči zgreši, glavni protagonist ugotavlja, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko zamišljal. Film je bil na Festivalu slovenskega filma nagrajen s kar štirimi vesnami, med njimi je Darko Sinko prejel vesno za režijo.




Babičino seksualno življenje je izjemen kratki animirano-dokumentarni film s sedmimi nagradami in z enajstimi nonimacijami zanje. Foto: Urška Djukić

Ob 22. uri bo na TV SLO 1 premierno na sporedu stvaritev mlade režiserke Urške Djukić, kratki dokumentarno-animirani film Babičino seksualno življenje (korežiserka Emilie Pigeard), ki se trenutno ponaša s sedmimi nagradami in z enajstimi nominacijami širom po svetu. Film je pravzaprav izlet v zgodovino intimnosti žensk prejšnjega stoletja, govori o njihovih nasilnih možeh in zlorabah. Temelji na pričevanjih, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Posamične podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo se izrisujejo v hudomušni animaciji, ki z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.



Film Babičino seksualno življenje je posnet po pričevanjih gospa v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Foto: Urška Djukić

Kulturni večer bo ob 22.15 na TV SLO 1 zaokrožila oddaja Portreti Prešernovih nagrajencev. Prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta letos multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Ema Kugler raziskuje različne medije in jih kot režiserka, scenaristka, kostumografka in scenografka prelije v filme. Akademski slikar in profesor Herman Gvardjančič je že od šestdesetih let ena osrednjih osebnosti slovenske likovne umetnosti.
Letošnji nagrajenci Prešernovega sklada pa so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, pianist in skladatelj Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.