Premog, ki bo v Slovenijo prispel s tretjo ladjo konec aprila, bodo razložili že na novo lokacijo, ki je okoljsko primernejša.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Premogovnika Velenje
Premog, ki bo v Slovenijo prispel s tretjo ladjo konec aprila, bodo razložili že na novo lokacijo, ki je okoljsko primernejša.

Na sedežu Premogovnika Velenje je pred kratkim potekala 7. seja Odbora za civilni nadzor posledic sosežiga uvoženega premoga v Termoelektrarni Šoštanj, ki so se je poleg predstavnikov Premogovnika Velenje, TEŠ in HSE udeležili še vodja Odbora dr. Franc Žerdin ter predstavniki KS Pesje in Iniciative Špeglova, naselja, ki neposredno meji na trenutno razkladalno postajo uvoženega premoga v Pesju. Navzoči so se seznanili s sklepom o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do uvoza tujega premoga, z rezultati doslej opravljenih poskusnih sosežigov uvoženih premogov v TEŠ ter s potekom aktivnosti za prestavitev razkladalne postaje za uvoženi premog v Pesju na novo lokacijo. Člani Odbora so si po koncu seje ogledali novo predvideno lokacijo za razkladanje premoga in jo ocenili kot primerno ter neškodljivo za okoliško prebivalstvo.
Direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer je v zvezi z dejavnostmi za prestavitev razkladalne postaje povedal, da je nova lokacija za razkladanje tujih premogov predvidena na industrijskem območju Premogovnika Velenje oziroma natančneje na območju med deponijo premoga in hčerinsko družbo PLP in dodal, da bo do konca februarja na razkladalno postajo v Pesje iz Luke Koper pripeljan ves indonezijski premog iz obstoječe zaloge. Nato se bo začelo z demontažo obstoječe opreme za razkladanje premoga ter z aktivnostmi za prestavilo opreme na novo lokacijo, za katero imajo v Premogovniku Velenje že pridobljene projektne pogoje s strani Slovenskih železnic. V izdelavi je tudi že projekt za izvedbo del, tako, da naj bi 75.000 ton premoga s tretje ladje, ki bo v Luko Koper predvidoma prispela konec aprila, razložili že na novo lokacijo in prav tako premog s četrte, zadnje ladje, ki naj bi v Slovenijo prispela julija.

VIR: Naš Stik