12. APRILA NA HBO MAX

V REŽIJI DALIBORA MATANIĆA, PO TRILOGIJI DRAGA HEDLA
 
 
Ljubljana, 8. april 2022
 
Nova hrvaško-ukrajinska kriminalistična serija „Tišina“ bo premierno predvajana 12. aprila na HBO Max streaming platformi, ko bo na voljo vseh šest epizod. Serija prinaša pretresljivo zgodbo o trgovini z ljudmi preko meja vzhodne evrope, ki temelji na romanih Draga Hedla, v režiji Dalibora Matanića.
 
Eno dekle je utonilo, drugo je umrlo zaradi prevelikega odmerka mamil. Glavni osumljenec v obeh primerih se izkaže za nedolžnega – in mrtvega. Medtem ko se detektiv Vladimir in reporter Stribor trudita razvozlati umore na Hrvaškem, je v Ukrajini nečakinja znane človekoljubke Olge iz Kijeva. Njen hrvaški soprog Ivan Hrvatić, eden najvplivnejših ljudi v Osijeku, sklene pomagati pri preiskavi. Vendar pogrešano dekle najdejo mrtvo – in to v Osijeku, ne v Kijevu. To je tretja žrtev. Zdi se, da na Hrvaškem deluje serijski morilec. Vladimir, Stribor in Olga se bodo sčasoma dokopali do resnice, vendar bodo za to plačali visoko ceno.
 
Serija “Tišina” je nastala po romanih književnika in novinarja Draga Hedla. Scenarij je napisal Marjan Alčevski (avtor prve regionalne HBO Europe serije „Uspeh“), producenti so Miodrag Sila in Nebojša Taraba, režiser serije pa je Dalibor Matanić. V seriji igrajo znana ukrajinska igralka Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Zlatko Burić, Tihana Lazović in mnogi drugi. Serija je nastala v sodelovanju HRT-ja in produkcijske hiše Drugi plan ter v koprodukciji z Beta Filmom in javnim servisom ZDF/Arte, Star Mediem in streaming servisom OLL.TV. Prva sezona je bila snemana od marca do junija 2021 na lokacijah v Zagrebu, Osjeku in Kijevu.
 
„HBO je bil med prvimi, ki je odprl vrata sveta televizijskim serijam, dokumentarcem in igranim filmom iz Srednje in Vzhodne Evrope ter omogočil lokalnim kreativcem, da se predstavijo mednarodnemu občinstvu. Izjemno smo ponosni, da se že drugič pojavimo pred občinstvom HBO oziroma HBO Max. Prvič smo skupaj delali na dramski seriji "Uspeh", zdaj pa imamo čast predstaviti našo novo serijo "Tišina". Dramska serija Tišina je bila doslej predstavljena gledalcem v Ukrajini in na Hrvaškem in je izzvala neločljivo dobre odzive tako gledalcev kot kritikov. Vstopila je tudi v izbore nekaterih najprestižnejših mednarodnih festivalov, kot sta Berlinale Series in Series Manie,“ je izjavil Nebojša Taraba iz Drugog plana.
 
"Za nas je pomembno, da imamo tako močnega globalnega partnerja, kot je HBO Max, ki lahko svetu močno prenese naše sporočilo o boju proti dobremu in zlu, ki je osnova serije Tišina," je dodal režiser Dalibor Matanić, ki bo ob tej priložnosti znašel tudi v vlogi gostujočega urednika za HBO Max. Na platformi bo predstavil zbirko filmov in serij po lastni izbiri, njegova priporočila pa sta nagrajeni HBO seriji "Evforija" in "Nasledstvo", kultna filma "Peklenska pomaranča" in "Večno sonce brezmadežnega uma" kot tudi številni drugi naslovi, ki so na voljo na platformi HBO Max.

PR: HBO