Ekscelenca Zhao Binghui, iz kitajskega veleposlaništva v Sloveniji, je v četrtek, 9. februarja, s sodelavci obiskal Višnjo Goro. Visokega gosta, predstavnika največje države na svetu, sta sprejela župan Dušan Strnad in direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret.

Gostje so bili navdušeni nad vsebino, ki jo nudi Hiša kranjske čebele, in nad gostoljubnostjo gostiteljev. Všeč jim je bila tudi starodavna Višnja Gora.
Za obisk je predvsem zaslužna kitajsko – slovenska slikarka, mednarodno uveljavljena Wang Huiqin - Saje, ki se je pred štirimi desetletji po poroki s profesorjem kitajskega jezika dr. Sajetom priselila v Slovenijo. Podpisani je prav na Prešernov dan leta 1985 v Ljubljani organiziral prvo razstavo te kitajske umetnice v Ljubljani, ob tej priliki je recitirala Prešernovo Zdravljico v kitajskem jeziku. Njena hčerka Liana Saje Wang je tudi slikarka in je leta 2018 ilustrirala kitajski prevod Kozlovske sodbe v Višnji Gori, ki ga je založilo domače turistično društvo - imenitne ilustracije je mlada slikarka ob izidu kitajskega prevoda tudi razstavljala v Višnji Gori. 
Pred slovesom so gostitelji visokim gostom podarili simbolična darilca in kitajske prevode o višnjanskem kozlu. Visoki gostje so obljubili, da še pridejo v Višnjo Goro, da pobliže spoznajo tudi mestece in njenega priklenjenega polža.
Zapisal: Pavel Groznik


VIR: Občina Ivančna Gorica