Znamka Zeekr, del skupine Geely Auto, je nedavno predstavila povsem električni enoprostorec Zeekr 009. Kupci bodo lahko izbirali med dvema različicama, ki ponujata 702 km oziroma 822 km dosega z enim polnjenjem. Gre za manjšo prenovo obstoječega modela.

Znamka Zeekr, del skupine Geely Auto, je nedavno predstavila povsem električni enoprostorec Zeekr 009. Kupci bodo lahko izbirali med dvema različicama, ki ponujata 702 km oziroma 822 km dosega z enim polnjenjem. Gre za manjšo prenovo obstoječega modela.

Videz modela Zeekr 009 ostaja nespremenjen v primerjavi s prejšnjim modelom. Sprednji del odlikujeta zaprta mreža hladilnika, ki jo krasi oblika ravnega slapu, in narobe obrnjeni žarometi v obliki črke U. Zeekr trdi, da je novi avtomobil prvi enoprostorec na svetu, opremljen z inteligentno masko hladilnika, pri kateri se lahko dizajn spreminja v različnih scenarijih. Na zadku so priljubljene zadnje luči s prečno obliko, sestavljene iz 402 LED luči z logotipom ZEEKR na sredini, visoko nameščene zavorne luči in strešni spojler.
Model Zeekr 009, veliki šestsedežni enoprostorec, meri v dolžino 5209 mm, v širino 2024 mm in v višino 1848 mm, medosna razdalja pa je 3205 mm. Stranski profil odlikujejo platišča z gostimi kraki, zasnova viseče strehe, električna stranska drsna vrata in tridimenzionalni kolesni loki. Količnik zračnega upora znaša le 0,27Cd.
Obe različici sta na voljo s pogonom AWD z dvema elektromotorjema in CATL-ovo terciarno litijevo baterijo CTP 3.0 Qilin. Vsak elektromotor ima moč 400 kW in 686 Nm ter lahko pospeši od 0 do 100 km/h v 4,5 sekunde. Zavorna pot od 100 do 0 km/h je 36,9 metra. Na voljo sta dva baterijska sklopa s kapaciteto 116 kWh in 140 kWh, ki zagotavljata ustrezen potovalni doseg 702 km in 822 km (po kitajskem standardu CLTC). Pri hitrem polnjenju baterija potrebuje 28 minut, da se napolni z 10 % na 80 % kapacitete.
Kar zadeva varnost, je v novem avtomobilu napredni asistenčni sistem, imenovan Zeekr AD, s sedmimi kamerami visoke ločljivosti z 8 milijoni pik, štirimi kamerami visoke ločljivosti z 2 milijonoma pik, 12 ultrazvočnimi radarji in radarjem z milimetrskimi valovi. Zeekr AD podpira funkcije, kot so radarski tempomat s polnim dosegom hitrosti, samodejna menjava voznega pasu, pomoč pri ohranjanju vozila na voznem pasu, prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanje na prečni promet spredaj in zadaj ter nadzor mrtvih kotov.
V notranjosti je voznikovo okolje kabina tradicionalno postavljeno v obliki črke T s 15,4-palčnim velikim osrednjim nadzornim zaslonom na sredini, vgrajeno 10,25-palčno instrumentno ploščo LCD in 15,6-palčnim stropnim zaslonom za zabavo, kar je skladno s prejšnjo različico. Vgrajeni operacijski sistem vozila podpira operacijski sistem Zeekr OS skupaj z AI asistentom.
Obe različici sta serijsko opremljeni s štirimi funkcijami, ki so del nadgradnje konfiguracije: digitalno vzvratno ogledalo, električno nastavljanje volana, nadgradnja potniških sedežev in dvoslojno zvočnoizolativno steklo v tretji vrsti sedežev. Volan podpira vezavo računa Face ID, njegov položaj pa se lahko samodejno prilagodi glede na voznikove uporabniške navade.
Poleg tega je mogoče sedeže elektronsko nastaviti na 12 načinov, na voljo je tudi masažna funkcija. Vsak sedež je opremljen z Yamahinim zvočnikom v naslonu za glavo. Druge konfiguracije vključujejo daljinsko upravljanje z mobilnim telefonom, posodobitve po zraku (OTA), prepoznavanje obraza, brezžično polnjenje, ambientalno osvetlitev in nadzorni zaslon na notranji strani drsnih vrat druge vrste.

Zaenkrat še ni znano, kdaj in če sploh bo prišel tudi v Evropo.
Leta 2024 želi Zeekr prodati 200.000 vozil. Leta 2023 je bilo prodanih manj kot 20.000 primerkov modela Zeekr 009, v povprečju pa več kot 1.000 vozil mesečno.

VIR: Geely Slovenija