Aprila na program Viasat Explore prihaja nova premiera: Veliki les. Serija spremlja nevarno delo drvarja in lastnika žage Kevina Wenstoba. Kevin in njegova ekipa gredo v skrajnosti, da bi ohranili družinsko žago in svoj način življenja.

VELIKI LES

Ljubljana, 4. aprila 2023 - Aprila na program Viasat Explore prihaja nova premiera: Veliki les. Serija spremlja nevarno delo drvarja in lastnika žage Kevina Wenstoba. Kevin in njegova ekipa gredo v skrajnosti, da bi ohranili družinsko žago in svoj način življenja. Letos bodo porabili milijon dolarjev, ki jih imajo na banki, da bi izgradili ogromno novo žago, razširili Kevinov dok v zalivu Hook in – zaradi smrtonosnih valov in skalnih grebenov, ki ogrožajo njegove krhke čolne – ustvarili popolnoma nov poskusni čoln za spravljanje hlodov, ki bo nadomestil znani Power Wagon. Predstavljamo vam družinske člane, ki vodijo vsakodnevno delo: 

Kevin Wenstob je že vse življenje drvar in vodja žage. Skupaj s svojo življenjsko partnerico Sarah Fleming je lastnik podjetja Wenstob Timber Resources. To je ena zadnjih neodvisnih žag in dejavnosti sečnje na otoku Vancouver v Britanski Kolumbiji v Kanadi, vodita pa jo že 25 let. Kevin se je z gozdarstvom začel ukvarjati, ko je bil star dvanajst let, približno v času, ko je na žagi začel rezati les. Velik del skrivnosti njegovega uspeha je njegov talent za mehaniko. Na dražbi je poceni kupil staro, dotrajano opremo za sečnjo in žago, ki jo je kasneje prilagodil za lastno dejavnost. To mu je v preteklih letih prihranilo milijone dolarjev pri stroških opreme in mu pomagalo, da je njegov posel ostal dobičkonosen.  

Sarah Fleming je visoko usposobljena zdravstvena delavka, ki je dolga leta delala kot medicinska sestra v operacijski sobi. Ko sta začela poslovati, je imel Kevin samo tovornjak in motorno žago, zato sta bili Sarahina kariera in plača tisti, ki sta bankam vlili zaupanje, ki so ga potrebovale za vlaganje v njuno zagonsko podjetje. V prvih letih je Kevin vodil podjetje sam, vendar je to postalo preveliko, da bi ga lahko vodila le ena oseba. Takrat se je Sarah odločila, da bo opustila svojo kariero in se za polni delovni čas zaposlila na žagi.

Erik Wenstob je Kevinov in Sarin najstarejši sin ter rojeni mehanični genij. Erik se je v popravljanje stvari zaljubil kot najstnik, ko je kupil staro kolo in ga obnovil, da se je lahko s svojim dolgoletnim prijateljem Colemanom podal kolesarit. Od tedaj je to njegova strast. Še bolj kot popravljanje raznih stvari pa Erik obožuje iskanje enkratnih rešitev za nerešljive težave, kot je na primer izumljanje novih strojev in optimiziranih načinov dela.

Po študiju kineziologije na univerzi se je Jack Wenstob vrnil na žago, da bi pomagal pri družinskem podjetju. Z umirjeno glavo in smislom za humor se Jack hitro uči in zlahka opravi vse, kar mu zaupajo – od vožnje tovornjaka s skalami ali spravljanje hlodovine.

Premiera serije Veliki les bo na kanalu Viasat Explore na sporedu v sredo, 12. aprila ob 21.00.

VIR: Grayling