Na sejmu AGRA so danes predstavili gibanje Kultura-natura Slovenija, ki se je med drugim lotilo projekta multikulturno središče Veberičeva domačija v Seliščih.

Gibanje za ohranjanje slovenske kulture in naravne dediščine Kultura-natura Slovenija deluje na območju celotne Slovenije, pa tudi v zamejstvu od Trsta do Monoštra. Sedež je v Kropi na Gorenjskem, drugi center pa vzpostavljajo v Prlekiji v Seliščih v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer stoji Veberičeva domačija. Ta je že v 70. letih prejšnjega stoletja predstavljala center raznoraznih kulturnih prizadevanj in pobud.  

Zaradi različnih okoliščin, predvsem pa zaradi povezanosti  s temi kraji – Kropa in Sveti Jurij sta namreč povezana skozi zgodbo o Kristini Šuler, Slavko Mežek, predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija pa osebno z Veberičevo domačijo, ker je bil leta 1976  tam na prvem taboru Glasbene mladine Slovenije – so se dogovorili, da poskušajo domačijo obnoviti in oživiti, ne le stavbo, predvsem vsebine.  Pri tem pomagata občina in Lojze Veberič.   

»Tudi moj občutek je zelo prijeten in vesel sem, da se začenja vse obnavljati in ponavljati in da bo zaživelo kulturno življenje, kot se je začelo po 70. letih. Vsi smo veseli, tudi naši vaščani so veseli. Takrat smo imeli izrednega organizatorja iz Trbovelj Miloša Vastiča, ki je bil odličen slikar in kipar in je prek združenja likovnih skupin Slovenije ter se je zelo potrudil, da smo po celi Sloveniji iskali prostore za prve izobraževalne slikarske kolonije v Sloveniji. Prostora nismo našli, zato sem jim pokazal svojo hišo. Treba je bilo še marsikaj postoriti, začeli smo prve izobraževalne republiške  kolonije in tako se je začelo. Pridružila se je Glasbena mladina s tabori po vzoru Grožnjana. To želimo obnoviti in upam, da bomo uspeli ob podpori občine in domačinov,« je povedal Veberič.  

Župan občine Sveti Jurij Anton Slana je spomnil, da letos praznujemo 150. obletnico rojstva najprepoznavnejšega in najvplivnejšega  slovenskega politika Antona Korošca. »Njegovo ime se vklaplja v številne dogodke pri nas, kot je tudi oživitev, kot jo imenujemo ne Selišči po Seliščih, ampak Selišči na Selišče.  Za to novo rojstvo in kulture nasploh se je treba zahvaliti našemu častnemu občanu Lojzetu Veberiču. Bila je sreča, da sta se srečala z Slavkom Mežkom, našla sta rdečo nit dogodkov, oba sta bila udeleženca v Seliščih v 70. letih, tako da se ta domačija in dogajanje v Seliščih in na Stari Gori lepo vklaplja v naše prleške Atene, je dejal Slana. 

Gibanje Kultura-natura Slovenija bo v prvem programskem sklopu organiziralo Jesenske serenade 2022 in pesniško nagrado Kresníce (izid nagrajene pesniške zbirke Sled ognjenega svinčnika pesnice Cvetke Bevc (Stara Gora). 

Začel se bo 11. natečaj za priznanja Naša Slovenija, na Unesco je gibanje sprožilo pobudo projekta Slovenski kozolec: Kozolec na Uneco, ustanovilo bo tudi prvi slovenski civilni dediščinski sklad  DOTA.SI, predstavili bodo prve darovalce - mecene ter prve tri ciljne projekte (Veberičeva domačija v Seliščih,  Mežnarija v Kropi,  kozolec – Slovenčev stoh v Rutu nad Baško grapo). 


___________________________________________________________ 

PR: Pomurski sejem