V Ljubljani je potekal poseben dogodek ob rojstvu nove zbirke Žametna Beletrina in izidu prve knjige zbirke Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja.

V Ljubljani je potekal poseben dogodek ob rojstvu nove zbirke Žametna Beletrina in izidu prve knjige zbirke Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja. Zbirko bosta na pot vznemirljivega branja pospremili še dve uspešnici. Rezerva je ganljiva biografija princa Harryja, v kateri avtor odpira vrata svojih notranjih občutij, opisuje toksični odnos z mediji in razkriva moč ljubezni nad žalostjo. Najbolj razvpita biografija tega leta bo še posebej navdušila ljubitelje kraljeve družine in dvornih spletk. Kaj je definicija dobrega starša in kakšna je vloga mater v današnji družbi, pa se v kontroverznem, osupljivem in tudi srhljivem romanu Šola za dobre matere sprašuje pisateljica Jessamine Chan. Knjiga, ki prevprašuje izzive materinstva, pritiske perfekcionizma in napore, ki jih posamezniku servirajo družbena pričakovanja, je že dobila status sodobne feministične biblije.Več o Žametni Beletrini


Od leve proti desni: direktor Beletrine Mitja Čander, urednica Žametne Beletrine Branka Fišer in Borut Pahor.  (Foto: Beletrina)Beletrina v minulih letih premišljeno širi svoj knjižni program in išče nove priložnosti. »Med drugim smo lansirali Klasično in Zvezdno Beletrino, zbirki, namenjeni ljubiteljem svetovne klasike in mladim bralcem, prav tako pa smo se profilirali tudi kot založba izvirnih (avto)biografij in kriminalk. Z načrtovanimi dvajsetimi izdajami letno pa zbirka Žametna Beletrina predstavlja doslej najbolj ambiciozen korak v smeri utrjevanja založbe na slovenskem knjižnem trgu,« je ob začetku dogodka zbrane nagovoril direktor Beletrine Mitja Čander. Zbirka je tudi poskus približevanja širši bralski javnosti skozi žanrsko raznoliko in kakovostno knjižno ponudbo, pri čemer bodo ob tujih uspešnicah namenili posebno pozornost domačim avtorjem in avtoricam.

Urednica Žametne Beletrine Branka Fišer si želi, da bi zbirka postala sinonim za dobre zgodbe, za knjige, ki se berejo, za knjige, o katerih se govori. »Z Žametno Beletrino želimo nagovoriti čim širši krog ljudi in jih povabiti k branju. V zbirki bodo svoje mesto našle skrbno izbrane uspešnice s svetovnih knjižnih trgov, največkrat žanrsko obarvane, pa tudi intriganta dela domačih avtorjev. Bralcem želimo ponuditi sodobne, komunikativne, navdihujoče, mestoma tudi kontroverzne zgodbe; zgodbe, ki pritegnejo in navdušijo, nam kaj nežnega zašepetajo na uho, nas postavijo pred etično dilemo ali pa prav pošteno prestrašijo.« Založba Beletrina želi z Žametno Beletrino ustvariti zbirko, v kateri bo vsakdo našel kaj zase, pa naj prisega na napete kriminalne romane, poetične ljubezenske zgodbe, dramatične družinske sage ali pa zgodovinske epopeje. Z Žametno predstavljajo branje kot prijetno, sproščujočo, žametno izkušnjo, s čimer je povezan tudi slogan zbirke: Čas za dobro zgodbo, čas zame. (Foto: Beletrina)




Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike je odlično motivacijsko delo, v katerem avtor skozi trideset poglavij naniza številne uporabne napotke in spoznanja, ki jih je nanizal v svoji dolgi in uspešni karieri slovenskega in evropskega poslanca, predsednika državnega zbora, parlamenta in države. V avtobiografsko obarvanem priročniku nekdanji predsednik spregovori o svojih življenjskih in političnih izkušnjah, o muzah, ki so, kot pravi, skoraj nujni del visoke politike, ter o tem, kako se pobrati po hudem porazu. V pripovedi nazorno prikaže tudi razgibane primere iz domačega in mednarodnega družbenega prostora. Pahor se v svojem prvencu močno odmakne od toge politične korektnosti in se razpiše tudi o nekaterih stvareh, ki jih kot profesionalni politik nikoli ne bi obravnaval: »Priročnik tematizira politika kot kompleksno ustvarjalno osebnost; njegovo rast, njegove šibkosti, težave, padce, vzpone, navsezadnje tudi njegovo soočenje z odgovornostjo do javnosti. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh, sem pa imel pri pisanju knjige v mislih predvsem generacijo svojega sina, ki je, ko se odpravlja na karierno pot, vsaj tako radoveden, kot sem bil jaz v njegovih letih in bi mi takšen priročnik prišel še kako prav,« pravi Pahor. (Foto: Beletrina)Pahorjev prvenec je poseben v različnih pogledih. »Najprej zato, ker gre za navdihujočo knjigo najzmagovitejšega slovenskega politika, ki je v preteklosti opravljal vse najvidnejše funkcije v samostojni državi. Drugič zato, ker gre za žanrski hibrid, v katerem prevladujejo priročniške tehnike, posebno noto pa mu dajejo avtorjeva poklicna in življenjska spoznanja, začinjena z nevsakdanjimi anekdotami iz visoke politike. Tretjič, in ne zadnjič, pa zato, ker smo v bližnji preteklosti nekako vsi tako ali drugače postali del njegove javne življenjske zgodbe, saj se v svojih spominih, s katerimi orisuje priročniške lekcije, vrača k dogodkom, ki so del kolektivnega spomina,« je svoje misli strnil glavni urednik založbe Beletrina in sourednik Pahorjevega prvenca Urban Vovk.

Foto: Beletrina


VIR: Kreativna baza