V imenu Mladega foruma Socialnih demokratov Maribor vas naslavljamo z občutki globoke zaskrbljenosti in ogorčenosti, ki so nas preplavili ob nedavni izgubi 40 milijonov evropskih sredstev, namenjenih gradnji nove infekcijske klinike v UKC Maribor.

Spoštovani, 

V imenu Mladega foruma Socialnih demokratov Maribor vas naslavljamo z občutki  globoke zaskrbljenosti in ogorčenosti, ki so nas preplavili ob nedavni izgubi 40 milijonov  evropskih sredstev, namenjenih gradnji nove infekcijske klinike v UKC Maribor. Ta  nepričakovana izguba neprecenljivih sredstev, ki bi lahko pomembno izboljšala življenje  in zdravje ljudi v naši skupnosti, zahteva takojšnjo in odgovorno obravnavo. 

Trenutno stanje v UKC Maribor je postalo nevzdržno. Zaskrbljeni smo zaradi opaženih  sistematičnih in dolgotrajnih pomanjkljivosti v organizaciji in izvajanju zdravstvene  dejavnosti. Ta institucija, ki je temeljni steber zdravstvenega sistema v naši regiji,  potrebuje nujno in celovito prenovo, da bo lahko učinkovito izpolnjevala svoje  poslanstvo. 

Vlado Republike Slovenije in Mestno občino Maribor nujno pozivamo, da takoj ukrepa in  poišče rešitve za to nesprejemljivo situacijo. Izgubljena sredstva niso zgolj številke na  papirju; so bistvene zdravstvene storitve, ki bi lahko reševale življenja, izboljševale  kakovost življenja naših državljanov in zagotavljale temeljno varnost, ki jo vsak od nas  potrebuje. 

Smo v pričakovanju, da bodo odgovorne osebe prevzele odgovornost za to napako, ki  bo brez dvoma pustila dolgoročne posledice na Maribor in njegove prebivalce. 

Izpostavljamo še tri ključna področja, ki zahtevajo takojšnjo in učinkovito ukrepanje  na UKC Maribor: 

- Ureditev prostorov Oddelka za intenzivno medicino, ki zaradi prostorske stiske  gostuje tudi na Oddelku za psihiatrijo. Njegovo delovanje je ogroženo zaradi ne  realizacije napovedane izgradnje Mariborske infekcijske klinike. To ni zgolj vprašanje  prostora, temveč tudi varnosti in učinkovitosti dela. 

- Ureditev kadrovske politike za preprečevanje odhoda mladih zdravnikov, SMS, DMS  v tujino in druge negospodarske panoge dela. Na številnih oddelkih se srečujemo z  večjimi kadrovskimi stiskami, kar v praksi pomeni daljše čakalne dobe, izpad  predvidenega programa, povišan obseg dela obstoječih delavcev in stresno delovno  okolje.  

- Študentsko delo na oddelkih UKC Maribor bi moralo biti ustrezno kompenzirano.  Menimo, da bi morala biti ideja v tem, da mladi študentje delajo na oddelkih, ki jih  zanimajo, in so zato tudi plačani. Prostovoljstvo je sicer zanimivo, vendar na neki točki  delati zgolj na pogon dobre volje študentov preprosto ni korektno. 

Zavedamo se, da je nadgradnja in izboljšanje našega zdravstvenega sistema ključnega  pomena in ne nekaj, kar lahko enostavno zanemarimo ali prezremo. Naša skupnost si  zasluži boljše. Boljše vodstvo, boljšo oskrbo in boljše življenje. Vse pozivamo k popolni  transparentnosti v celotnem procesu in k pravični obravnavi tega vprašanja. Kot Mladi  forum Maribor bomo vztrajali in pritiskali na odločevalce, dokler ne bodo problemi  ustrezno in pravično rešeni. 

VIR: Mladi forum Socialnih demokratov Maribor