vabilo

Kategorije dogodka:

Razno
Organizator:

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Občina Dolenjske Toplice
Naslov:

KKC Dolenjske Toplice, 8350 Dolenjske Toplice
 Prikaži na zemljevidu  Pot do lokacije
Termini
15.06.2023 ob 08.00
 
V četrtek, 15. junija, bo med 8. in 17. uro v sejni dvorani Kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice potekal posvet z naslovom: 80 let Baze 20 v luči celovitega varovanja in ohranjanja ter predstavljanja naravne in kulturne dediščine Kočevskega roga – izzivi in dileme, ki ga družno organizirajo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto in Občina Dolenjske Toplice.

Kočevski rog je eno redkih širših območij celostnega varstva dediščine v jugovzhodni Sloveniji z raznovrstno naravno in kulturno dediščino, ki sta genetsko, vsebinsko povezani in odvisni druga od druge. Kot zaključeno naravnogeografsko območje je predmet celostnega varstva dediščine, ki obsega sklop ukrepov, s katerimi zagotavljamo nadaljnji obstoj, vzdrževanje, obnovo, prenovo, uporabo in oživljanje tako kulturne kot naravne dediščine. Uresničuje se z vključevanjem dediščine v sodobno življenje s programi revitalizacije.

Na območju Kočevskega roga je bil že v preteklosti s strani države načrtovan regijski park, ki naj bi povezal vse omenjene vsebine. Žal se to ni zgodilo, zato za Kočevski rog ni izdelanega načrta upravljanja z dediščino. Zaradi številnih deležnikov, različnih javnih in zasebnih ter strokovnih in ljubiteljskih interesov, bi ga nujno potreboval. Poglavitno oteževalno okoliščino v tem oziru predstavlja dejstvo, da je območje Kočevskega roga razdeljeno med pet občin (Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk), ki ne uspejo izoblikovati skupnih razvojnih interesov za to območje.

Posebnost Kočevskega roga je njegova gospodarska raba, ki je zaradi njegovega izjemnega gozdnega potenciala zelo intenzivna, ni pa povsem usklajena z varstvenimi in turističnimi interesi. Obstaja interes, da bi se vzpostavil preglednejši in enotnejši sistem upravljanja s Kočevskim rogom, njegovim gospodarskim bogastvom, njegovo naravno in kulturno dediščino. Kako in na kakšen način pa sta vprašanji, ki ju želimo na  posvetu posebej izpostaviti. Ustanovitev enotnega varstvenega območja za Kočevski rog s pravnimi podlagami in z enotnim upravljavskim načrtom in sistemom upravljanja, v katerega bi bili vključeni vsi zainteresirani deležniki v prostoru, bi lahko omogočal pogoje za njegov trajnostni razvoj, s tem pa tudi za izboljšanje stanja njegove naravne in kulturne dediščine. Pri njegovem upravljanju ne bi smelo biti v ospredju samo njegovo trženje, temveč tudi oziroma predvsem zagotavljanje pogojev za njegovo trajnostno rabo in  njegovo vključevanje v življenje lokalnih skupnosti.

Celodnevni program posveta in seznam udeležencev najdete v prilogi.
 
VIR: Ekipa TIC Dolenjske Toplice