Naslov Mladi mehanik Slovenije 2023 je med dvajsetimi sodelujočimi osvojil dijaki z najvišjo ravnjo znanja in spretnosti v tekmi s časom ter nalogami Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke.

Naslov Mladi mehanik Slovenije 2023 je med dvajsetimi sodelujočimi osvojil dijaki z najvišjo ravnjo znanja in spretnosti v tekmi s časom ter nalogami Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke. 

Tekmovanje je izvedlo uredništvo revije Tranzit s pomočjo pokroviteljev in organizacijskih partnerjev. Družba Petrol je prvemu zmagovalcu Aljažu Platiše podelila komplet pnevmatik, drugo uvrščenemu Jaki Vlašiču iz strojne šole Novo mesto, akumulator in tretje uvrščenemu Stašu Stropniku, ki je zastopal Šolo za strojništvo Velenje, pet litrov motornega olja. 

Tekmovanje je tudi tokrat zajemalo teoretični in praktični del. Dijaki so reševali vprašanja s posameznih področij avtoservise dejavnosti. Mlade tekmovalce je z znanjem podkrepil produktni vodja pnevmatik družbe Petrol, Aleš Okorn, in ob tem poudaril: »Želimo pokazati, da je pomembna varnost vozila in da mladi, ki se izobražujejo na tem področju, okrepijo znanje in poznajo ta segment. Ključna pa je varnost.«

Dijaki so se pomerili tudi v praktičnem delu pri menjavi pnevmatike, menjavi vložka sušilca zraka na Volvovem tovornjaku ter zaščiti in pripravi električnega vozila na servis na vozilu Ford Mustang Mach-E. Ob tem je mentor Gašper Kavčnik iz Strokovno izobraževalnega centra Ljubljana zaupal: »SIC Ljubljana se udeležujemo tudi mednarodnih tekmovanj in tovrstna tekmovanja predstavljajo za nas obliko treninga, da se lahko udeležujemo tudi večjih tekmovanj.«

Tekmovanje je bilo prvič organizirano v letu 2019 in nadejajo se uspešnih izvedb tudi v prihodnje. Sodelovalo pa je deset šol iz celotne Slovenije: Celje, Domžale, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Škofja Loka in Velenje. »Zadnji dve leti uspešno organiziramo tekmovanje, seveda ob pomoči partnerjev kot je Petrol in tudi v vaših prostorih. Dijaki so zelo zadovoljni in tudi mentorji nas pri tem spodbujajo. V Sloveniji je 12 avtomehaničnih šol in uspelo nam jih je povezati, da lahko takšno tekmovanje tudi poteka. Se že veselimo prihodnjega leta,« nam je zaupal urednik revije Tranzit Borut Štajnaher.


VIR: Petrol