V Ljubljano prihaja hrvaški avtor Bruno Šimleša, ki bo predstavljal svojo novo knjigo (P)ostati zdrav, s katero želi korenito spremeniti naš pogled na zdravje in medicino.

Spoštovani!
V Ljubljano prihaja hrvaški avtor Bruno Šimleša, ki bo predstavljal svojo novo knjigo (P)ostati zdrav, s katero želi korenito spremeniti naš pogled na zdravje in medicino.

S priljubljenim sociologom, predavateljem in pisateljem se bo v četrtek, 26. januarja 2023 v Hotelu ONE66 v Ljubljani pogovarjala novinarka Špela Močnik.
Avtor bo na voljo za izjave in intervjuje, fotografije si lahko naložite z naslednje povezave: https://fromsmash.com/bmJc~wn6ay-dt

Prisrčno vabljeni,

 
Sociologa, predavatelja in pisatelja Bruna Šimlešo bralci poznajo po uspešnicah s področja partnerskih odnosov, kot so Kako vzljubimo sebe, Resnice in zmote o ljubezni in Brez rokavic, njegova nova knjiga (P)ostati zdrav pa je nastala na podlagi izkušenj, ki si jih je nabral v letih prostovoljnega svetovanja onkološkim bolnikom in njihovim bližnjim. Pravi, da »pomaga, ker lahko in ker čuti, da je to tisto, kar mora početi«. Pri svojem svetovalnem delu se nikoli ne vtika v delo zdravnikov, pravi pa, da se je pokazalo, da je telo bolje pripravljeno na boj z boleznijo, če smo notranje mirni in uravnoteženi.

Šimleša v (P)ostati zdrav ponuja novo paradigmo – zdravo telo v zdravem duhu, za katero trdi, da je prihodnost medicine. Takole pravi: »Ni dovolj, da smo samo telesno dejavni, da se zdravo prehranjujemo, da uživamo na svežem zraku in da ne kadimo. Še zdaleč ne trdim, da to ni pomembno. Ampak pomembno je tudi, da skrbimo za zdrave misli in zdrava čustva, razvijemo zdrave odnose, si uresničimo sanje, uživamo, čutimo hvaležnost, pomagamo drugim in si tako bogatimo življenje.«

V knjigi poudarja vpliv misli, čustev in odnosov na naše telo in pod vprašaj postavi običajno pojmovanje zdravega življenja. Sprašuje se, denimo, ali lahko občutek brezbrižnosti ali toksičen odnos s partnerjem povzroči več škode kot premalo gibanja ali gazirane pijače.

Knjiga (P)ostati zdrav je namenjena tako zdravim ljudem kot že bolnim: pomaga jim razumeti, kako lahko s tem, da spremenijo odnos do sebe in življenja, izboljšajo svoje zdravje. V njej najdemo tudi dragocene nasvete za vse, ki želimo svojim bližnjim pomagati v boju proti bolezni. Kot pravi avtor, imamo pri tem v glavnem najboljše možne namene, ki pa jih pogosto ne znamo uresničiti – kar niti ni presenetljivo, saj nas tega nihče ne nauči.

Knjiga je polna primerov iz resničnega življenja, pa tudi izsledkov znanstvenih raziskav in si prizadeva zgraditi most med znanostjo in duhovnostjo. Avtor opozarja, da se nam ni treba odpovedati prednostim klasične medicine: oplemenitimo jih s tem, kar nam nudi celosten pristop k zdravju, in izboljšajmo svoje možnosti, da ozdravimo oziroma ostanemo zdravi. Ne pozabimo, da sta naše srce in um izjemna tovarna zdravil – in (p)ostanimo zdravi!

O avtorju:

Zagrebški sociolog Bruno Šimleša je priznani hrvaški pisec literature s področja popularne psihologije in duhovnosti, kolumnist in avtor knjig za samopomoč, v katerih največ piše o ljubezni in odnosih.

Zelo radi ga berejo tudi slovenski bralci, predvsem bralke. Sam trdi, da je pomagal že tisočim, idej za pisanje o ljubezni in ljubezenskih težavah pa mu ne bo zmanjkalo nikoli.
Poleg tega da se posveča pisanju, prireja delavnice in predavanja, na katerih uči tečajnike zdravega pristopa do sebe in življenja na splošno, je tudi reden gost ali sodelavec številnih medijev doma in na tujem. Združenje Vse zanjo mu je leta 2016 podelilo nagrado VAM za pomoč onkološkim bolnikom in ozaveščanje javnosti o težavah bolnikov z rakom.

Pri nas se je najprej predstavil s knjigo Šola življenja, namenjeno razvijanju zrelega in ljubečega odnosa do samega sebe. V naslednji prevedeni knjigi, Ljubeznoslovje (2012), ki je neke vrste vsebinska nadgradnja Šole življenja, pa se je za srečo ozrl navzven, k odnosom z ljudmi iz našega okolja. Sledile so še knjige Umetnost življenja, Brez rokavic, Resnice in zmote o ljubezni

VIR: MKZ