ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na tradicionalni Pohod po hmeljski poti, ki poteka vsako zadnjo soboto v avgustu, tokrat 27. avgusta 2022, s startom ob 8. uri.

Tudi letos bo start tradicionalnega pohoda pri edinstvenem muzeju, posvečenem hmeljarstvu in pivovarstvu te doline - Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (Cesta žalskega tabora 2, Žalec).
 
Približno 14 km dolga ravninska pot vodi pohodnike najprej do Dvorca Novo Celje, potem zavije med hmeljišča do Ribnika Vrbje ter nadaljuje ob Savinji do Rimske nekropole v Šempetru, ki si jo pohodniki lahko tudi ogledajo. Turistično društvo Šempeter v Rimski nekropoli le dan prej (26. 8. 2022, ob 19. uri) slavi 70-letnico odkritja tega izjemnega spomenika, na katerega so naleteli po naključju, ob delu v sadovnjaku.
 
V Šempetru pot zavije nazaj proti Žalcu, do prve fontane piv na svetu, Fontane piv Zeleno zlato, kjer bo tudi cilj pohoda.
 
V prijavnino 12,00 € je všteto uporabno darilo, okrepčila med potjo, malica na cilju pohoda ter ogled Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in Rimske nekropole.
Start pohoda bo potekal v manjših intervalnih skupinah, vsako pa bo spremljal vodnik.
Na postojankah sodelujejo: Turistično društvo Petrovče, Turistično društvo Vrbje, Turistično društvo Šempeter.
Na cilju pohoda člani Etnološkega društva Hmeljarska vas predstavijo obiranje hmelja na star način, za dobro vzdušje pa bo poskrbel ansambel Golte. Ob pričetku pohoda pa vse pohodnike nagovorita tudi hmeljarski starešina in princesa.
 
Prijave pohodnikov sprejemamo na dan pohoda od 7. ure dalje, v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.
 
Ob slabem vremenu prireditev odpade.

PR: ŽKŠT