Združenje kmečkih sirarjev Slovenije letos praznuje petindvajseto obletnico delovanja. V tem času so dosegli izjemne uspehe na področju dviga ravni strokovnega znanja, kar je ključno za vrhunsko kakovost mlečnih izdelkov, ki je osrednji cilj vsakega sirarja.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije letos praznuje petindvajseto obletnico delovanja. V tem času so dosegli izjemne uspehe na področju dviga ravni strokovnega znanja, kar je ključno za vrhunsko kakovost mlečnih izdelkov, ki je osrednji cilj vsakega sirarja. 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije se ne ukvarja »samo« z organiziranjem različnih izobraževanj in promocijo kmečkega sirarja. Velik premik so dosegli v spremembah zakonodaje, ki je bila prej napisana za velike industrijske obrate. Da bi to dosegli, se že ves čas obstoja povezujejo s sorodnimi organizacijami po vsej Evropi ter pripravljajo strokovna izhodišča za pripravo bolj življenjskih predpisov, prilagojenih razmeram v kmečkih predelovalnih obratih. 

Četrt stoletja zavzemanja za boljše podporno okolje za kmečko sirarstvo je prineslo tudi večjo prepoznavnost pristnih domačih sirov na slovenskem trgu. Vedno več potrošnikov prepozna prednosti mlečnih izdelkov kmečkih sirarjev in povpraševanje po slednjih še vedno raste.

Siri imajo pomembno vlogo v prehrani. Obenem s seboj nosijo stoletja tradicije in bogato kulturno dediščino. Reja molznih živali pa je ponekod edina možna kmetijska panoga, s katero kmetje ohranjajo obdelano kulturno krajino, s preprečevanjem zaraščanja pa obenem zmanjšujejo možnost požarov.

Prvi pogovor ob siru bo na Planini v Lazu
 
Združenje kmečkih sirarjev Slovenije bo petindvajseto obletnico obeležilo s tematskimi pogovori ob siru, ki bodo potekali na petih sirarskih kmetijah od 20. avgusta do konca septembra na petih sirarskih kmetijah. 

Prvi pogovor ob siru bo potekal na Planini v Lazu. Tja Gartnerjevi priženejo živali prve dni junija in z njimi ostanejo na planini do konca avgusta. Pregon živali iz vasi Studor do Planine v Lazu traja šest ur. Letos se na planini pase štirinajst glav goveje živine, od teh je dvanajst molznic. Družbo pa jim dela še en osel in štirje prašiči. Na kmetiji Gartner delata sestra in brat, Lucija in Matevž. Lucija je v delo na planini vpeta že dvajset let, samostojno pa dela zadnjih sedem let. Osrednji opravili na planini sta molža in predelava mleka. Lucija v času trimesečne sezone na planini namolze in predela deset tisoč litrov mleka. Mleko predela v bohinjski sir, skuto in maslo. Hlebci bohinjskega sira tehtajo okoli trideset kilogramov. Sirarstva se je naučila od očeta Gregorja.

Naslov pogovora ob siru na Planini v Lazu je »Od zgodovinskih zgledov k zgodovinsko navdihnjeni trajnostni inovativnosti«. Osrednji govorec bo doc. dr. Žiga Zwitter, predavatelj na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Preteklo leto smo mu lahko prisluhnili v okviru mednarodne konference Evropskega združenja kmečkih in obrtnih sirarjev FACE ter se prepričali o širini njegovega poznavanja tematike pogovora.

Pogovor ob siru bo moderirala domača sirarka Lucija Gartner, ki je po izobrazbi geografinja, etnologinja in kulturna antropologinja, sicer pa tudi strokovna tajnica Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Lucija je pet let delala na Turizmu Bohinj, kjer je koordinirala kolektivno blagovno znamko Bohinjsko. 

Prepričani smo, da boste obiskovalci prisluhnili zanimivim razmišljanjem ter s svojimi mnenji popestrili pogovor, ki bo potekal ob degustaciji odličnega domačega sira. 

Vabljeni ste,

da se udeležite pogovora ob siru
na Planini v Lazu
v nedeljo, 20. avgusta 2023, ob 15. uri.

Pred samim pogovorom bo organiziran voden ogled planine in predstavitev predelave mleka.

VIR: ZKSS