Zaradi velikega števila prijavljenih podjetij iz celotne Štajerske, ki so bili med seboj zelo izenačeni je imela komisijo težko delo. Na razpis za Štajerskega zaposlovalca 2022 se je prijavilo 24 podjetij, ki so izpolnjevali vse zahtevne razpisne pogoje. Vsa podjetja je komisija tudi obiskala in zastavila še dodatna vprašanja.

 

Štajerski zaposlovalec 2022 je podjetje Intera d.o.o.

 Zaradi velikega števila prijavljenih podjetij iz celotne Štajerske, ki so bili med seboj zelo izenačeni je imela komisijo težko delo. Na razpis za Štajerskega zaposlovalca 2022  se je prijavilo 24 podjetij, ki so izpolnjevali vse zahtevne razpisne pogoje. Vsa podjetja je komisija tudi obiskala in zastavila še dodatna vprašanja.

Veliko zanimanje za pridobitev prestižnega naslova Štajerski zaposlovalec 2022 kaže na to, kako pomembno postaja področje zaposlovanja in kadrov v podjetjih, kar daje še dodatno težo nagradi za Štajerskega zaposlovalca 2022.

Komisija je bila pozitivno presenečena, koliko podjetja  vlagajo v razvoj  kadrov in  prav vsako podjetje, ki je kandidiralo bi lahko prejelo naziv Štajerski zaposlovalec 2022.

»Člani komisije smo bili pred izjemno zahtevnim izzivom, kako med dobrimi izbrati najboljšega? Odločale so malenkosti.«, je komisija za izbor Štajerskega zaposlovalca 2022 zapisala v argumetaciji izbora.

» Z zaposlenimi delamo največ, kar znamo,« je bil  odgovor Petra Ladiča, direktorja  podjetja Intera iz Ptuja na  vprašanje, zakaj bi naj prav oni prejeli laskavi naziv Štajerski zaposlovalec leta 2022.

”In znajo veliko! Poleg tega pa v podjetju Intera ubirajo izjemno inovativne, do sedaj še nevidene poti pri delu z zaposlenimi, s čimer postajajo vzor in inspiracija za mnoga podjetja v regiji in širše, ” je še zapisala komisija za izbor  Štajerskega zaposlovalca 2022, ki ji je predsedoval Janez Horvat, iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Poleg Intere so bila v najožji izbor za nagrado nominirana še podjetja: Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba d.d. iz  Maribora, Ledinek Engineerin d.o.o. iz  Hoče, Aplast d.o.o iz Ložnice pri Žalcu in Terme Olimia d.d., iz Podčetrtka.

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Najperspektivnejše podjetje je prejelo podjetje MOS Invest d.o.o.

 V argumetaciji izbora je komisija zapisala: »Najperspektivnejša podjetja so tista, ki nenehno razvijajo svojo dejavnost, iščoč vedno nove poslovne priložnosti in poslovne povezave, ki zagotavljajo rast in razvoj podjetja.

Poslovni kazalci podjetja MOS Invest za leto 2022 odražajo kvalitetno rast. Odlikuje jih fleksibilnost, visok  dobiček ter izjemno smeli  razvojni načrti tudi na področju investicij v obnovljive vire energije, kjer že v letu 2023 pričakujejo promet v višini okoli milijona evrov.«

Podjetje MOS Invest iz Mestinja je v letu 2022 ustvarilo prihodkov za 902.739 evrov, neto dobička za 431.360 evrov in dodano vrednost na zaposlenega v višini 338.426 evrov.

Za nagrado Štajerski gospodarski oskar 2022 v kategoriji Najperspektivnejše podjetje sta bila še nominirana podjetji Gradnje plus d.o.o. iz Lenarta v Slovenskih goricah in N.E.S. d.o.o iz Maribora.

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji mikro in mala podjetja je prejelo podjetje Primius gradnje

 Podjetje Primius gradnje je v letu 2022 ustvarilo za 10 milijonov evrov prihodkov, za 600.000 evrov neto dobička in dodano vrednost na zaposlenega v višini 466.000 evrov.

Ti kazalci ga umeščajo na vrh te kategorije podjetij.

 V argumentaciji izbora je komisija med drugim zapisala tudi: »Primius gradnje d.o.o Maribor odlikuje skrb za stalno prilagajanje zahtevam okolja in investitorjev ter trajnostni odnos do stanovanjske gradnje. To jim zagotavlja obstoj in stalni razvoj.«

Uspešna mikro in mala podjetja prevladujejo številčno na Štajerskem. So ključna za gospodarsko rast, spodbujajo konkurenčnost, so prilagodljiva in inovativna.

Štajerska ima bogato podjetniško tradicijo zato so mikro in mala podjetja pomemben del tega ekonomskega sistema.
V najožji izbor za nagrado Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji mikro in mala sta bila nominirani še podjetji: Ipi d.o.o. iz  Rogaške Slatine in Mojstrovina d.o.o. iz Slovenske Bistrice.

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Srednje velika podjetja je prejelo podjetje Kronoterm

Srednja velika podjetja imajo ključno vlogo v gospodarstvu Štajerske, kakor tudi v večini držav po svetu. So most med mikro - malimi podjetji in velikimi podjetji. Pomembno vplivajo na diverzifikacijo gospodarstva v regiji, na oblikovanje podjetniške kulture, na razvoj inovativnosti in omogočajo ustvarjanje delovnih mest ter lokalno rast.

V najožji izbor nominirancev za  nagrado Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji Srednje veliko podjetje so se uvrstila podjetja: Kronoterm d.o.o., Gomilsko, Merkscha d.o.o., Celje in Marovt d.o.o., Stranice.


 Zmagovalec v kategoriji srednje veliko podjetje in prejemnik nagrade Štajerski gospodarski oskar za leto 2022,  podjetje Kronoterm je v letu 2022 ustvarilo za 42 milijonov evrov prihodkov, neto dobička za 11 milijonov evrov in dodano vrednost na zaposlenega  v višini 146.400 evrov. Komisija je v svoji argumentaciji med drugim zapisala:

» Družbo Kronoterm odlikuje izjemno visoka  učinkovitost njihovih naprav, posebno pozornost namenjajo skrbi za okolje ter uporabniku prijaznemu upravljanju z napravami, kar jim omogoča vgrajena pametna inteligenca. So med vodilnimi tovrstnimi proizvajalci v svetovnem merilu.«

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji veliko podjetje je prejela družba Impol 2000 d.d. Slovenska Bistrica

 Velike gospodarske družbe imajo pomemben vpliv na gospodarstvo regije in države.

Zlasti so pomembne kot velik zaposlovalec, pospešujejo gospodarsko rast, so pretežno izvozno naravnane, vpete so v mednarodne gospodarske aktivnosti in so izjemno inovativne z razpoznavnimi blagovnimi znamkami.

Impol 2000 d.d je prejemnik najvišjega priznanja Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji velika podjetja kot vodilno podjetje v trajnostni proizvodnji aluminija.

Družba Impol 2000 d.d. je komisijo prepričala s svojo strategijo in premišljenimi sklopi poslovnih odločitev, kam in kako na dolgi rok investirati sredstva, čas, energijo, veščine, kreativni potencial ter druge vire organizacije. »Njihovi uspehi so plod te strategije in premišljenega sprejemanja zahtevnih odločitev,« je še zapisala komisija v obrazložitvi za zmagovalca.

Družba Impol 2000 d.d. je leta 2022 proizvedla 233.000 ton izdelkov, realizirala  1.142 milijonov evrov prihodkov in ustvarila  94.530 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Zaposluje 2522 ljudi in je šesti največji slovenski izvoznik.

 V najožji izbor v tej kategoriji sta bili nominirani še podjetji: Silkem Plus d.o.o. iz  Kidričevega in Perutnina Ptuj d.o.o..

VIR: GZS