Zbornica osrednjeslovenske regije je najboljšim inovacijam v regiji podelila 6 zlatih, 9 srebrnih in 7 bronastih priznanj ter 1 posebno priznanje za prebojno invencijo. 4 zlate inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišja priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 10. septembra.

Ljubljana, 19. junij 2024 - GZS - Zbornica osrednjeslovenske regije je najboljšim inovacijam v regiji podelila 6 zlatih, 9 srebrnih in 7 bronastih priznanj ter 1 posebno priznanje za prebojno invencijo. 4 zlate inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišja priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 10. septembra.

Večer so otvorili nagovori generalne direktorice GZS Vesne Nahtigal, ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča in članice upravnega odbora Zbornice osrednjeslovenske regije ter vodje odnosov z javnostmi ter korporativnega komuniciranja pri Huawei Technologies Slovenija Gordane Kisilak.

»Inovacijski dosežki, ki jih praznujemo danes, so rezultat neštetih ur trdega dela, raziskav, preizkusov in ne nazadnje tudi napak, ki ste jih premagali na poti. Vsaka inovacija s seboj nosi zgodbo o vztrajnosti, odločnosti in pogumu. In te zgodbe so tiste, ki nas navdihujejo ter spodbujajo, da spremembe sprejemamo z odprtimi rokami ter skupaj in pogumno krojimo svetlejšo prihodnost,« je inovatorje spodbudno nagovorila Gordana Kisilak. Inovacije niso le domena tehnoloških podjetij. Tudi mladi inovatorji s svojimi idejami aktivno sodelujejo na različnih natečajih, kjer predstavljajo svoje inovativne projekte. Eden takšnih natečajev je POPRI, letošnji zmagovalec pa ekipa Law Brainer, ki je razvila inovativno spletno platformo, ki poenostavlja čezmejno mobilnost za organizacijo delovnega procesa pri zaposlovanju tujih delavcev in s tem ključno prispeva k zmanjševanju administrativnih in pravnih ovir pri zaposlitvi ali študiju v tujini. V okviru projekta GZS za mlade je ekipo mentoriral Rok Pavlin, direktor Zbornice osrednjeslovenske regije. Na dogodku je Benjamin Strajnar svojo inovativno rešitev predstavil pred inovatorji z najrazličnejšim spektrom izkušenj. Slavnostno podelitev je popestril glasbeni nastop pevke Hannah Mancini. Za konec je zbrane inovatorje nagovoril še direktor Zbornice osrednjeslovenske regije Rok Pavlin. »Morda bi lahko vizionarsko miselnost v nekaterih pogledih primerjali celo z otroškim razmišljanjem,« je dejal. »Ste jih kdaj opazovali, kako se igrajo? Pogosto igra poteka brez vseh pravil, razmišljajo čisto po svoje, nekaj sestavijo, podrejo in se vrnejo na začetek. Začnejo znova. Najdejo nov način. In to počnejo zato, ker jim nihče ni začrtal meje mogočega in ker v njihovem svetu ne velja pravilo, da obstaja samo ena pot. Hvala vam, ker takšno razmišljate ohranjate, razvijate in nadgrajujete in tako dokazujete, da takšen način razmišljanja vodi v pravo smer, da so majhni koraki pomembni za velike napredke in da obstaja nešteto poti in načinov, ki jih gre ubrati, da pridemo do začrtanega cilja,« se je za konec zahvalil prisotnim na podelitvi.

PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE INOVACIJE OSREDNJESLOVENSKE REGIJE ZA LETO 2024

ZLATA PRIZNANJA
 
Inovacija: Uvedba avtomatskega vizualnega kontrolnika 
ekipa inovatorjev podjetja Lek d.d.
Kot prva, najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji s ponosom potrjujejo, da so prvi uvedli tehnologijo vizualnega pregleda vial in s tem postavili nove standarde v industriji. Z vpeljavo avtomatskega vizualnega kontrolnika so optimizirali delovni proces tako, da zagotavlja večjo zanesljivosti, ponovljivosti, hitrost pregleda izdelkov ter ključno prispeva k nemoteni oskrbi pacientov z najnujnejšimi onkološkimi esencialnimi zdravili.
 
Inovacija: E-oskrba in vitalne funkcije 
ekipa inovatorjev podjetja Telekom Slovenije d.d.
E-oskrba s spremljanjem vitalnih funkcij je nov pristop pri celostni oskrbi starejših na domu. Storitev z enostavno uporabo napredne tehnologije zagotavlja hitro pomoč v primeru poškodbe ali poslabšanju zdravstvenega stanja. Izboljšana je dostopnost do socialnih in zdravstvenih storitev, kar zagotavlja bolj varno, samostojno in kakovostno življenje, manj zapletov, hospitalizacij in nepotrebnih smrti. Storitev razbremenjuje sistem zdravstvenega in socialnega varstva.
 
Inovacija: PANDA CHAT 
ekipa inovatorjev podjetja PC7, storitve d. o. o.
PandaChat je celovita rešitev za izboljšanje učinkovitosti in produktivnosti uporabnikov, ki omogoča brezhibno komunikacijo z umetno inteligenco s katerokoli vsebino. Sestavljata jo PandaChat Assistant in PandaChat Live. Zagotavlja personalizirano podporo, poenostavlja porabo vsebine in varuje zasebnost. Z izjemno prilagodljivostjo, modularnostjo in pozitivnim ekonomskim vplivom predstavlja napredno rešitev za podjetja.
uvrstitev na nacionalni nivo

 
Inovacija: Železova karboksimaltoza – disperzija za injiciranje/infundiranje 
ekipa inovatorjev podjetja Lek d.d.
Železova karboksimaltoza se v obliki disperzije za injiciranje ali infundiranje uporablja za zdravljenje anemije. Uvršča se v skupino kompleksnih nebioloških zdravil, za katere je značilna zahtevna sinteza, proces izdelave zdravilne učinkovine in končnega izdelka ter kontrola kakovosti. V Leku so na podlagi lastnega znanja in z inovativnimi pristopi uspešno razvili generično zdravilo, ki ga proizvajajo v Sloveniji in je že na trgu v nekaterih državah v Evropi.
uvrstitev na nacionalni nivo

 
Inovacija: Na poti do inovativnih bioloških zdravil brez nečistot 
ekipa inovatorjev podjetja Novartis farmacevtska proizvodnja d.o.o.
Biološka zdravila so kompleksni farmacevtski produkti proizvedeni v živih gostiteljskih celicah. Inovativna tehnologija ABPP omogoča iskanje kritičnih proteinskih nečistot v bioloških zdravilih in je ključna za njihovo tarčno odstranitev. Inovacija ABPP pospešuje proces razvoja zdravil in omogoča uspešnejši prehod v fazo proizvodnje. Omogoča hitrejši in širši dostop do zdravil za paciente, zmanjša stroške razvoja in proizvodnje ter povečuje konkurenčnost podjetja Novartis.
uvrstitev na nacionalni nivo
 
Inovacija: Premazi za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo iz biološko obnovljivih virov 
ekipa inovatorjev podjetja Helios TBLUS d.o.o.
V podjetju so razvili in komercializirali različice najbolje prodajanih premazov za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, ki temeljijo na vezivih iz biološko obnovljivih virov. V svojih lastnostih se ne razlikujejo od premazov, ki temeljijo na nafti. Inovacija je pomembna, saj je reciklaža nanesenih premazov za kovino praktično neizvedljiva in le veziva iz bioloških virov omogočajo prehod v krožno gospodarstvo. Ti premazi omogočajo zelen prehod podjetju Helios ter uporabnikom.
uvrstitev na nacionalni nivo
priznanje za letošnji inovacijski izziv

 
 
SREBRNA PRIZNANJA
 
Inovacija: ALMS 
ekipa inovatorjev podjetja EDGE CASE SOLUTIONS D.O.O.
ALMS platforma predstavlja inovacijo in posebnost pri reševanju družbenih izzivov na slovenskem trgu, potencialno tudi internacionalno. ALMS platforma je digitalna točka združitve profitnih enot, ki imajo viške hrane in so jo pripravljeni donirati ter upravičenih humanitarnih in socialnih organizacij z uporabniki, ki hrano nujno potrebujejo in so do nje upravičeni. ALMS je digitalna rešitev za procese, ki že dolgo obstajajo, so pa urejeni manualno ali po telefonu.
 
Inovacija: Max PUR poliuretanske cevi za izdelavo tesnil 
Konstantin Denisov in ekipa inovatorjev podjetja ALPANA
Max H-Pur poliuretanske cevi za izdelavo tesnil podjetja Alpane d.o.o. združujejo vrhunsko zmogljivost, odpornost ter termično stabilnost do 150°C. Ta inovativen izdelek zmanjšuje potrebo po več specialnih izdelkih, optimizira uporabo materialov ter spodbuja trajnostno razmišljanje v industriji.
 
Inovacija: DDD invoices 
Dušan Pondelak iz podjetja DDD Invoices
DDD Invoices je platforma v oblaku, ki kateri koli programski opremi omogoča, da doseže lokalno skladno fakturiranje po vsem svetu. Preko preprostega REST API-ja stranke pošljejo podatke o fakturi v formatu JSON na platformo, kjer se podatki pretvorijo v skladno DDV fakturo, e-fakturo in so prijavljeni davčnim organom ter spremljani z zahtevanimi podatki za fiskalizacijo (QR kode) - kot je potrebno za določeno državo.
 
Inovacija: AILA – VARNA UI REŠITEV ZA PODJETJA  
ekipa inovatorjev podjetja CREAPLUS
AILA nudi odgovor na tržno vrzel varnega internega UI pomočnika v podjetju. Podjetja iščejo načine rabe UI, zato zaradi odmevnih kršitev in tveganj glede varstva podatkov omejujejo ChatGPT. AILA je interni UI pomočnik, temelji na znanju internih dokumentov, zagotavlja celostne odgovore v slovenščini. Za razliko od ChatGPT, ki uporablja nezanesljive vire, AILA integrira znanje neposredno iz podjetja in hkrati zagotavlja strogo varnost ter nadzor nad podatki.
 
Inovacija:T-2 PAMETNA TOVARNA 
ekipa inovatorjev podjetja T-2
Prvi zasebni sistem 5G SA za pametno tovarno v Sloveniji. Predstavlja celostno rešitev za digitalizacijo in modernizacijo tovarn po standardih industrije 4.0. Sistem z uporabljenimi najnovejšimi tehnologijami industrijskim obratom omogoča razvoj novih poslovnih modelov po konceptih trajnosti in krožnega gospodarstva. Ob tem pa zagotavlja najvišjo stopnjo kibernetske varnosti in neodvisnosti od zunanjih sistemov.
 
Inovacija: Umetna inteligenca za pravno področje na portalu Tax-Fin-Lex
ekipa inovatorjev podjetja TAX-FIN-LEX
TFL AI predstavlja napredno tehnološko rešitev, ki temelji na umetni inteligenci, razvito s strani družbe Tax-Fin-Lex, in je namenjena izboljšanju razumevanja pravnih vsebin in iskanju rešitev za pravna vprašanja. Storitev omogoča uporabniku hitro in natančno analizo sodnih odločb, zastavljanje vprašanj v naravnem jeziku in enostavnejše pridobivanje pravnih informacij. Izstopa z napredno analizo pravnih dokumentov, visoko stopnjo zaupanja ter zavezanostjo varnosti in zasebnosti podatkov. Prispeva k trajnostnemu razvoju z zmanjševanjem potrebe po tiskanju in optimizacijo energetske učinkovitosti.
 
Inovacija: Reuporaba najzahtevnejših polimernih odpadkov za izdelavo tehnično zahtevnega izdelka
ekipa inovatorjev iz podjetja CAP in Fakultete za tehnologije polimerov
Reciklirana kompozitna strukturna konzola je rezultat sodelovanja podjetja CAP in Fakultete za tehnologijo polimerov. Gre za enega prvih  izdelkov recikliranja krakov vetrnih elektrarn v nove duroplastične produkte. Inovacija je primer uporabe lastnega industrijskega reciklata v kombinaciji z ojačitvami iz duroplastičnih reciklatov ter skupnega razvoja materiala in izdelava trajnostnega izdelka s povezovanjem  podjetja in raziskovalne inštitucije.
 
Inovacija: Identifikacija z biometrično osebno izkaznico na mobilnem telefonu
Gregor Rakar iz podjetja Telekom Slovenije in ekipa inovatorjev iz podjetja SETCCE
Telekom Slovenije je v sodelovanju s SETCCE prvi, ki mu je z inovativnim digitalnim pristopom uspelo uporabnikom približati svojo storitev identifikacije s pomočjo biometrične izkaznice znotraj pametne denarnice VALÚ, s čimer bo zagotovo krojil prihodnost procesa identifikacije uporabnikov. Uvedba identifikacije na ta način uporabnikom omogoča, da kadarkoli in kjerkoli varno in enostavno nadgradijo svoj profil v pametni denarnici VALÚ. Inovacija omogoča odlično uporabniško izkušnjo dostopa do storitev in varno interakcijo, povsem primerljivo z obiskom v poslovalnici.
 
Inovacija: Tlačno neodvisni temperaturni regulator pretoka
ekipa podjetja Danfoss Trata d.o.o.
Podjetje Danfoss Trata je razvilo tlačno neodvisni temperaturni regulator pretoka, ki omogoča pretočno pripravo tople sanitarne vode. Značilnost regulatorja brez pomožne energije je robustnost in zanesljivost pri zagotavljanju stabilne željene temperature tople sanitarne vode, ne glede na stanje sistema. Konkurenčno prednost mu zagotavlja povsem avtonomno mehansko delovanje, saj za delovanje ne potrebuje napajanja z električno energijo.
 
 
BRONASTA PRIZNANJA
 
Inovacija: ZEN PRUČKA
JURE JERAJ iz Zavoda Pot do zdravja
Ergonomska Zen pručka za izboljšanje joge, meditacije in duhovne prakse je zložljiva in nastavljiva pručka, ki ponuja neverjetno podporo in udobje. Ta nepogrešljiv kos pohištva je namenjen vsakodnevnim aktivnostim, bodisi branju ali učenju, meditaciji, raztezanju ali pa preprosti sprostitvi po napornem dnevu. Je nepogrešljiv pripomoček za sproščeno sedenje, klečanje in meditacijo, ki podpira in izboljšuje držo ter zmanjšuje bolečine v hrbtu.
 
Inovacija: SKUPNOST SRČNEGA MENTORSTVA
Tanja Kolenc iz podjetja Kota 92 in Klaudija Javornik  iz podjetja Kairos enlighten mentoring
Skupnost srčnega mentorstva je prva mentorska skupnost v Sloveniji. Temelji na v človeka usmerjenem pristopu, iskrenosti in zaupanju. Njeno poslanstvo je omogočiti dostop do mentorstva vsem, ki potrebujejo to obliko podpore pri osebni in poslovni rasti in vsem, ki to podporo nudijo. Člane skupnosti povezuje zavedanje odgovornosti za lasten razvoj, zavezanost vseživljenjskemu učenju, vzajemno predajanje in sprejemanje znanj in izkušenj, želja po razvoju mentorskih in voditeljskih veščin, sprejemanje kodeksa skupnosti in upoštevanje vodilnih načel in sestavin srčnega mentorstva.
 
Inovacija: KOMPETENČNI MODEL ARHITEKTURE
mag. Anja Šerc in Uršula Butkovič iz podjetja BB Consulting
Na temelju 20-letnih poslovnih izkušenj je BB Consulting v projektu StayOn razvil koncept organizacijske vloge kulturni manager oz arhitekt kulture. Za podkrepitev vloge so razvili kompetenčni model arhitekta kulture s tremi sklopi veščin: gradnja skupnosti, vodenje in projektno vodenje. Kompetenčni model, skupaj z orodjem za razvoj veščin je del knjige Community Shapers Playbook.
 
Inovacija: OBVESTI ME prejme ekipa inovatorjev iz podjetja Študentski servis d.o.o.
Mladim, pripadnikom generacije Z, je obveščenost o neizbranosti, pa čeprav se prijavljajo “samo” na začasno in občasno študentsko delo, izjemno pomembna. e-Študentski Servis je zato v spletni poslovalnici za delodajalce razvil inovacijo za obveščanje izbranih ali neizbranih kandidatov le z enim klikom. Inovacija zmanjšuje administrativno breme, omogoča prihranek na času in stroških, dviguje ugled delodajalcem, je družbeno koristna in z uporabo spletnih orodij tudi trajnostno naravnana. Do inovacije imajo dostop vsi delodajalci, ki na e-Študentskem Servisu oddajo oglas za prosto delo.
 
Inovacija: LMA METODA
Matej K M Sedmak iz podjetja LMA Europe
Language Magic Adventures je nov lingvistični pristop po svetovno priznanih poliglotskih metodah, ki ljudi hitro pripelje do tekočega govora in znanja tujega jezika. Metoda temelji na razvoju petih sil lingvističnega usvajanja tujega jezika. Preko vodenega on-line lingvističnega procesa se tečajnika pripelje do želenega jezikovnega preboja. Ne gre le za pomnjenje slovničnih pravil in besedišča; gre za odkrivanje sebe, nove kulture in načina izražanja.
 
Inovacija: POLNILNA POSTAJA ZA E-KOLESA BI-CHARGED
Bojan Ivančič iz podjetja Maitim
Polnilnica za e-kolesa Bi-charged omogoča polnjenje do štirih e-koles hkrati ter do štirih USB naprav, kot so mobilni telefoni, tablice, pametne ure in druge naprave. Njena posebnost je v izvedbi z omarico, ki je opremljena z numerično digitalno ključavnico in RFID ključavnico. Ta omarica omogoča varno shranjevanje baterij, polnilnih adapterjev, mobilnih telefonov in drugih naprav. Poleg tega zagotavlja tudi zaščito pred vremenskimi vplivi. Izjemno visoko varnost pred napetostjo dotika pa doseže tako, da se električni tok vklopi šele, ko je naprava priključena in omarica zaklenjena.
 
Inovacija: Expar platforma, most med lokalnim okoljem in turizmom
ekipa inovatorjev podjetja LINKING MAP
V podjetju Linking Map d.o.o. smo razvili spletno platformo Expar za enostavno vzpostavitev e-trgovine, s katero lahko ponudniki turističnih namestitev predstavijo lokalne izdelke in doživetja svojim gostom. Praktično lahko le v nekaj klikih spremenijo svojo namestitveno enoto v trgovinico in gostu s tem omogočijo priročno nakupovanje v le treh klikih kar na lastnem pametnem telefonu. Aplikacija omogoča gostom avtentično izkušnjo in dostop do lokalnih produktov po izboru lokalnega poznavalca oziroma njegovega gostitelja. S tem gost dobi občutek dodatne povezanosti z okoljem v katerem dopustuje
 
 
PREBOJNA INVENCIJA
 
Priznanje za prebojno invencijo Kemijska reciklaža poliuretanskih pen prejme ekipa inovatorjev Kemijskega inštituta.
Inovacija opisuje nov, obetaven postopek kemijske reciklaže poliuretanov, konkretno odpadnih poliuretanskih pen. PU pene so termoset polimeri z zamreženo, termično‐stabilno strukturo, zaradi česar jih mehansko ne moremo reciklirati v »high‐tech« produkte. Trajnosten pristop za njihovo predelavo je kemijska reciklaža. V našem primeru je proces razgradnje poliuretanski pen obetaven, ker je reagent cenovno ugoden ter istočasno cepi uretanske vezi in reagira z aromatskimi amini, ki se, odvisno od reakcijskih pogojev, v določeni meri neizbežno tvorijo v procesu razgradnje poliuretanov.

VIR: GZS