Inštitut za razvoj družbene odgovornosti je danes podelil certifikate osmim novim strategom za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, ki so z njimi zavezani vključevanju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja v ključne upravljavske strukture podjetja.

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti je podelil certifikate osmim novim strategom za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, ki so z njimi zavezani vključevanju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja v ključne upravljavske strukture podjetja. Kot so zapisali v sporočilu, je v Sloveniji imetnikov teh certifikatov zdaj 34.

Certifikate so na današnjem dogodku v Ljubljani prejeli udeleženci usposabljanja v okviru šeste generacije imetnikov teh certifikatov. Med njimi so bili Nada Majdič iz družbe T-2, Peter Mraz iz T2 Rotalab - GreenGO, Maja Božič iz Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto - Rudolfovo, Andrej Bajec iz Telekoma Slovenije, Vesna Zadravec iz RTV Slovenija, Niko Kos iz družbe D'pros, Barbara Bradač Hojnik iz Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru ter Sandra Abramović iz srbske družbe Dress for Success Belgrade.

Skupaj s posamezniki so certifikate prejela tudi njihova podjetja, ki so se s tem zavezala k vključevanju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja v ključne upravljavske strukture podjetja ter k delovanju v skladu z usmeritvami ESG (okoljske, socialne in upravljavske cilje).

Kot so poudarili v inštitutu, bodo morala velika podjetja od prihodnjega leta pripravljati poročila o trajnostnosti. Ta poročila bodo morala vsebinsko med drugim upoštevati standarde ESRS, predstaviti razkritja informacij o ESG, uporabiti koncept dvojne pomembnosti, razkriti postopke izbire pomembnih tem, vključevati različne skupine deležnikov ter poročati v skladu s taksonomijo in evropskimi pravili.

Iz inštituta so poudarili, da bo za podjetja pomembno tudi predstaviti scenarije prihodnosti, zlasti glede razogljičenja. Vse več informacij in zahtev bo namreč postavljeno pred podjetja, zato morajo biti pripravljena na strateško upravljanje področja trajnostnosti in družbene odgovornosti.

Poleg tega je izobraževanje zaposlenih ključnega pomena, in strateški upravljavci na tem področju so glavni akterji v podjetjih, ki lahko pomagajo izpeljati prenovo poslovnega modela v skladu z zelenim dogovorom EU.

VIR: Uredništvo