25.04.2023 smo v Primorskem tehnološkem parku organizirali javni dogodek ''Predstavitev pilotne akcije projekta Reinser: vključevanje beguncev/prosilec za azil v gospodarsko družbo države gostiteljice s pomočjo socialnega podjetništva''.

25.04.2023 smo v Primorskem tehnološkem parku organizirali javni dogodek ''Predstavitev pilotne akcije projekta Reinser: vključevanje beguncev/prosilec za azil v gospodarsko družbo države gostiteljice s pomočjo socialnega podjetništva''


Dotaknili smo se tudi tem socialnega podjetništva v Sloveniji in Evropski uniji. Spregovorili smo o pomenu takšne oblike podjetništva, o vrzelih in pomanjkljivostih v slovenski zakonodaji, o obstoječih in potrebnih spodbudah ter o razvoju socialnega podjetništva v prihodnje. 


O projektu REINSER: 


Mednarodni projekt REINSER (Ekonomska integracija beguncev preko socialnega podjetništva), ki se izvaja znotraj programa Interreg Adrion, se osredotoča na ekonomsko vključevanje beguncev s pomočjo socialnega podjetništva, pri čemer si prizadeva prispevati k razvijanju integracijskih politik, predvsem na področju ekonomske vključenosti beguncev in prosilcev za azil. Pri tem skuša izkoristiti potencial mreženja in prenosa znanja s transnacionalnim in medsektorskim sodelovanjem vseh relevantnih deležnikov. Ključni cilj projekta je, preko socialne ekonomije, zlasti socialnega podjetništva, izboljšati ekonomsko in posledično občo integracijo beguncev in prosilcev za azil a državah partnericah projekta.


Vodilni partner projekta je Znanstveno raziskovalno središče Koper, konzorcij projekta pa sestavlja 8 partnerjev in 11 pridruženih partnerjev iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Grčije in Italije. Na slovenski strani sodelujeta kot pridružena partnerja Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. 


 Pilotna akcija projekta REINSER: 


Primorski tehnološki park je partner projekta REINSER, program Interreg Adrion (https://reinser.adrioninterreg.eu/), katerega vsebina je ekonomska integracija beguncev/prosilcev za azil v gospodarsko družbo države gostiteljice s pomočjo prijemov socialnega podjetništva. 


Ena ključnih aktivnosti projekta je bila izvedba pilotne akcije, za katero je bil za slovensko stran odgovoren Primorski tehnološki park. Njen glavni namen je bilo pilotno testiranje vključevanja beguncev/prosilcev za azil v gospodarski sistem države preko socialnega podjetništva. Pilotna akcija je poteka v sodelovanju z Zavodom za globalno učenje in razvoj projektov iz Ljubljane. Ustanovitelj, g. Max Zimani ime dolgoletne izkušnje delovanja na področju migrantov, beguncev in prosilcev za azil. 
Udeleženci pilotne akcije, begunci/prosilci za azil, so spoznavali osnove (socialnega) podjetništva, poslovnega načrta, trženja ter možnosti financiranja. Na podlagi poslovnega modela, ki vsebuje elemente socialnega podjetništva so ti razvili družabno igro, katere vsebina izhaja iz domačih držav udeležencev (Somalija, Bangladeš, Sirija).


*** 


Pilotna akcija se je pričela januarja 2022 in trajala do oktobra 2022. V prvih mesecih so potekale priprave na izvedbo pilotne akcije: formirala se je ekipa mentorjev, natančna vsebina in načrt dela ter ekipa udeležencev – beguncev in prosilcev za azil. 


Sledile so delavnice, ki jih je bilo skupno 15. Udeleženci so na delavnicah spoznavali socialno podjetništvo, oblikovanje poslovnega modela, trženje, možnosti financiranja ipd. Pri tem so jim pomagali zunanji mentorji. Naša (Max Zimani, Teja Kuk, Urška Hartman, Lior Kochavy, Simon Pislak).


Delavnico je obiskovalo 13 oseb. Prihajali so iz azilnega doma v Ljubljani. Tudi same delavnice so zaradi lažje dostopnosti udeležencev, potekale v Ljubljani (v prostorih Skuhne). Udeleženci so bili v starostni skupini od 25 do 35 let. Prisotna sta bila oba spola. Največ jih je bilo iz Sirije, tudi iz Somalije in Nigerije. Nekateri so v azilnem domu več let, nekateri več mesecev. 


Do udeležencev smo prišli s pomočjo nevladnih organizacij, ki v Sloveniji delujejo na področju beguncev in prosilcev za azil (Filantropija, Društvo Odnos). V pilotno akcijo je vključena tudi kulturna mediatorka, ki je pripomogla k udeležbi udeležencev na delavnicah, saj jih večina nima elektronske pošte in je bila posledična potrebna bolj osebna komunikacija. Ob enem pa je pomagala tudi s prevajanjem. Delavnice so sicer potekale v angleškem jeziku, občasno pa je bilo potrebno tudi prevajanje v arabski jezik. 


V pilotni akciji so udeleženci skušali razviti družabno igro, ki bi vsebovala elemente iz domačih držav. Ujeli so tri igre, iz Somalije, Sirije in Bangladeša, ki v domačih državah potekajo v obliki po-uličnih iger ter jih na delavnicah spremenili v namizne igre. Igre in igralne figurice so v celoti iz kartona, v skladu s spoštovanjem trajnostnega in zelenega načela. 






Foto: Manca Juvan


Nekaj utrinkov o poteku pilotne akcije si lahko pogledate na sledečih videih: 



Aktivnost je financirana iz naslova projekta REInSER - Refugees’ Economic Integration through Social Entrepreneurship (Ekonomska integracija beguncev preko socialnega podjetništva) INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020 Third Call for Proposal - Priority Axis 1

VIR: Primorski tehnološki park