Hrvaška vlada je v ponedeljek, 12. avgusta, na telefonski seji sprejela uredbo, s katero je distributerjem naftnih derivatov omogočila dvig marže za 0,03 evra na liter.

Hrvaška vlada je v ponedeljek, 12. avgusta, na telefonski seji sprejela uredbo, s katero je distributerjem naftnih derivatov omogočila dvig marže za 0,03 evra na liter. Kljub temu vladni predstavniki poudarjajo, da zaradi padca cen na trgu že četrti teden zapored državljani tega povišanja ne bodo občutili. Povečanje marže naj bi malim distributerjem olajšalo poslovanje in zagotovilo stabilno oskrbo z naftnimi derivati, kljub izzivom, s katerimi se sooča trg.

Ante Mandić, predsednik uprave družbe Petrol d.o.o., je ob tem izjavil: »V celoti podpiramo odločitev Vlade Republike Hrvaške, ki prihaja ob pravem času in omogoča nadaljnje naložbe v projekte energetske tranzicije ter krepitev gospodarskega razvoja. Kljub povečanju reguliranih marž maloprodajne cene goriva na Hrvaškem ostajajo konkurenčne v primerjavi z ostalimi sosednjimi državami članicami EU.«
 
Nova uredba določa najvišje dovoljene marže naftnih derivatov, kot so 0,1545 EUR/l za bencin in dizel ter 0,0781 EUR/l za plavi dizel. S temi ukrepi želi vlada zagotoviti stabilnost na trgu, hkrati pa omogočiti distributerjem večjo fleksibilnost pri poslovanju.

VIR: Petrol