Občasno v zraku že lahko vonjamo in čutimo pomlad.

Občasno v zraku že lahko vonjamo in čutimo pomlad. Vedno dlje je tudi svetlo, prav tako na marsikaterem travniku že rastejo trobentice in zvončki. Zato je čas, da prebudimo tudi svoje telo in ga pripravimo na pomlad. Pomembno je, da mu znamo prisluhniti in mu dati tisto, kar potrebuje. Pri tem nam lahko pomaga prakticiranje čuječnosti, sproščanje z jogo ali pilatesom oziroma ena od najbolj preprostih aktivnosti, ki prebudi duha in telo ter nam pomaga pri umirjanju misli ter zaznavanju potreb lastnega telesa - sprehod v objemu narave.

1. Čuječnost
Čuječnost je zadnje čase zelo priljubljen način zavedanja svojega doživljanja, pri čemer je pomembno, da smo "tukaj in zdaj". Smiselno je, da nam izkušena oseba predstavi osnovne ideje in načine za prakticiranje čuječnosti, ki jih potem poskusimo vpeljati v svoj vsakdan. Obenem je to tudi čas, da se vsaj za nekaj trenutkov odmaknemo od ponorelega sveta in vseh elektronskih naprav. S tem, ko smo usmerjeni na trenutno izkušnjo, najlažje zaznamo, kako se dejansko počutimo, kaj našemu telesu res ustreza in kaj ne.

2. Telesna vadba
Fizična kondicija je pomembna za ohranjanje zdravega telesa. Pri tem ne smemo pozabiti na zdrav način izvajanja aktivnosti ter vadbo, ki da telesu stabilnost. V pomladih in poletnih dneh, ko smo običajno telesno bolj aktivni, se namreč poveča tudi možnost za poškodbe. Pri tem nam lahko pomaga joga ali pilates - vadba, pri kateri krepimo jedro in delamo svojo hrbtenico bolj prožno.

3. Zdrave prehranjevalne navade
Prehranjujte se raje večkrat dnevno in uživajte manjše obroke, kot da imate le enega ali dva obroka in se takrat "napokate". Prav tako naj bosta vsak dan na vašem jedilniku sadje in zelenjava, ki sta bogat vir vitaminov in mineralov, ki telesu pomagajo v boju proti okužbam. Uživajte lokalno pridelano hrano, ki ima večjo hranilno vrednost kot pridelki, ki potrebujejo veliko časa, da pridejo na police naših trgovin. Seveda ne pozabite na zadostno hidracijo telesa, ki jo najlažje zagotovite s pitjem vode, nesladkanega časa in naravnih sokov.

4. Diagnosticiranje telesa
Poleg navedenega je dobro, da se od časa do časa posvetujemo s specialisti. Preventivno preverjanje splošnega stanja telesa in nagnjenosti k določenim zdravstvenim težavam lahko pomaga preprečiti določene bolezni. Neinvazivno slikanje telesa z diagnostičnimi bio skenerji je eden od načinov, s katerim lahko hitro in na neboleč način pridobite vpogled v celotno stanje svojega telesa.

5. Privoščite si oddih v naravi
V medžimurskih Termah Sveti Martin so vse navedene aktivnosti združili v detox oddih v naravi, v sklopu katerega vam ponujajo enostaven voden pohod, pregled splošnega stanja telesa in individualen posvet s strokovnjakom, prilagojene terapije in meditacijo ter še mnogo več.

PR: IPPR