Vitezinja poezije 2022 je pesnica Miljana Cunta


Prvič podeljena nagrada VIZIR za video poezijo

Maribor, 18. 06. 2022, ob 21.30
Literarna ustanova Pranger je pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor izpeljala finalni dogodek natečaja za najboljšo neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku, 22. Pesniški turnir, ki je bil 11. januarja letos prvič razpisan v okviru Prangerja. Izmed 126 prispelih pesmi je drevi po treh odločitvah žirije, številnih dopisnih sejah in klavzuri zmagala vrhunska slovenska pesnica Miljana Cunta s pesmijo Ura, ter tako pridobila naziv Vitezinja poezije 2022. Vitezinja 2022 je prejela tudi redek preostali izvod zajetne antologije svetovne poezije, Orfejev spev, kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, ter finančni del nagrade, 1.000 evrov.

Občinstvo je z glasovalnimi lističi izbralo nagrajenko najbolj priljubljeno pesem, in sicer pesem Na grobu v Auversu avtorice Marjane Cmager.

Strokovna žirija Pesniškega turnirja 2022 v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster, je v utemeljitvi izbora Vitezinje 2022 poudarila izjemno tankočutnost poetičnih sredstev.Utemeljitev izbora Vitezinje 2022Prangerjevo novo nagrado VIZIR za video poezijo pa je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali izmed 24 video pesmi polfinalistk in polfinalistov prejel Tibor Hrs Pandur za video pesmi Letet znam. Drugo in tretje mesto sta pripadli Miljani Cunta za video pesmi Ura ter Niki Gorišek za video pesmi Žafrani na robovih Tivolija.

Selektoričina utemeljitev nagrade VIZIR je bila prezentirana po videu (ogledate si ga lahko TU), saj živi v Pragi in se prireditve ni mogla udeležiti.Utemeljitev nagrade VIZIRFinale sta povezovala Zora A. Jurič, avtorica Pesniškega turnirja, in Nino Flisar, njegova dolgoletna gonilna sila. Glasbena gosta pa sta bila Ariel Vei Atanasovski & Veronika Brunec.FOTO gradivo s finalne prireditev / foto: Miro ZalokarPrireditev podpirata Javna agencija za knjigo in Mestna občina Maribor, ter mecen, ki želi ostati neimenovan, ob partnerjih, MKC MB, LGM, Knjižnicah Radovljica in Zagorje ter Mariborski knjižnici.

PR: KUD Pranger