napovednik


RAZSTAVA Ustvarjeno v SlovenijiPalača Cukrarna, 27. maj - 2. oktober 2022
Pridružite se nam na otvoritvi razstave Ustvarjeno v Sloveniji
v Palači Cukrarna v petek, 27. maja 2022 ob 18. uri!

Razstava CzK
se ozira nazaj na prehojeno, skoraj petletno obdobje delovanja Centra za kreativnost in predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del slovenskih ustvarjalcev, izbranih na razpisih Ministrstva za kulturo ter sodelujočih v programih, izobraževanjih, mednarodnih predstavitvah in razstavah CzK kot so: Partnerska mreža CzK, Made in Slovenia, Prihodnost bivanja, Prenos veščin, Design Dining: Slovenski oblikovalski pogrinjek, Adorno: Voyage in drugih. Vodeni ogledi in predstavitve ustvarjalcev ter partnerjev bodo predstavljali vpogled v delo in projekte živahne in ustvarjalne skupnosti, katere skupni imenovalec je zmožnost tvoriti spremembe v družbi in misliti drugačno, vključujočo in trajnostno prihodnost.
MADE IN SLOVENIA
Znak odličnosti Made in Slovenia, podeljujemo izdelkom slovenskih oblikovalcev in proizvajalcev, ki so trajnostni, inovativni, domišljeni, jasni, funkcionalni, družbeno angažirani in v veliki meri tudi proizvedeni v Sloveniji. Z izborom in znakom odličnosti Made in Slovenia ustvarjamo kolekcijo, ki je v svetu prepoznana kot dobro slovensko oblikovanje, ki promovira trajnostna načela ter prispeva k sodelovanju med kreativnim in gospodarskim sektorjem. 90 izbranih izdelkov in 70 slovenskih oblikovalcev, je bilo v sklopu potujoče razstave Prihodnost bivanja, v letu 2021 predstavljeno v 24 državah.
PARTNERSKA MREŽA
Center za kreativnost skozi letne koprodukcijske javne pozive v partnersko mrežo povezuje organizacije z različnih področij kulturnega in kreativnega sektorja, s katerimi skupaj razvijajo sveže pristope in programe za razvoj posameznih kreativnih področij, prepoznavajo dobre prakse, spodbujajo promocijo sektorja, ustvarjajo priporočila za oblikovanje lokalnih in nacionalnih politik ter odpirajo nove priložnosti in trge tako doma kot v tujini. CzK je razvoju 80 koprodukcijskih programov, v katere je bilo vključenih več kot 35 organizacij, v štirih letih namenil več kot milijon evrov.
RAZPISI
Razpisi Ministrstva za kulturo, zasnovani na pobudo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, v sodelovanju s Službo vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kot nadgradnje programskih aktivnosti CzK, so znotraj treh programskih sklopov zagotovili finančne spodbude za razvoj 166 inovativnih izdelkov in storitev, spodbudili 42 sodelovanj med ustvarjalci in gospodarstvom ter omogočili 62 novih zaposlitev v kreativnih podjetjih. CzK je ob razpisih izvajal promocijske in izobraževalne aktivnosti po Sloveniji ter s skoraj 1000 izvedenimi svetovanji, delavnicami, konferencami in mreženji pomagal 635 prijaviteljem.
PRENOS VEŠČIN
Skozi predavanja, osebna svetovanja in mreženja se tako širši kot strokovni javnosti predstavljajo izkušnje in karierne poti uveljavljenih ustvarjalcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju doma in v tujini. V petih letih so na dvajsetih dogodkih iz serije Prenos veščin z več kot 2.000 udeleženci in obiskovalci svoje izkušnje in znanje delili številni priznani slovenski ustvarjalci, kot so oblikovalec avtomobilov Robert Lešnik, oblikovalki Nika Zupanc in Lara Bohinc, vizualna umetnica Jasmina Cibic, glasbenik Nikola Sekulović, modni oblikovalec Uroš Belantič, Rok Predin in drugi.

RAZSTAVA BIO27 Spremljevalni programPalača Cukrarna, 27. maj - 2. oktober 2022
V Palači Cukrarna bo zato ob razstavi Centra za kreativnost, Ustvarjeno v Sloveniji, na ogled tudi BIO27 Spremljevalni program, v sklopu katerega predstavljamo tri različne mednarodne razstave, ki se ukvarjajo z alternativami obstoječih sistemov in kažejo na to, da eksperimentalni in interdisciplinarni proces omogoča ustvarjalno raziskovanje in inoviranje, zaradi česar se družbene in podjetniške inovacije sploh lahko zgodijo:DNK stvari / DNA of Things (Marcin Rusak)Idealna izkušnja prehranjevanja / The Ideal Eating Experience (Kathrina Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week in Vienna Business Agency)Šola neizrečenega / The School of the Untold (Design Campus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom)BIO organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

RAZSTAVA NA MILANO DESIGN WEEK 2022 Novi časi (Made in Slovenia)OPIFICIO 31, Via Tortona 31, Milano
PREDOGLED ZA MEDIJE: 6. jun 2022, od 11.00 do 19.00
RAZSTAVA: 7.-12. jun 2022, vsak dan, od 10.00 do 21.00
Med milanskim tednom oblikovanja bo naša razstava del prizorišča TORTONA ROCKS na ulici Via Tortona 31. Predstavili bomo izbor dvaindvajsetih izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti “Made in Slovenia”. Projekte je na podlagi odprtega razpisa za sodelovanje izbrala strokovna komisija: oblikovalec Luka Stepan, oblikovalka storitev Ana Kyra Bekš, arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa pri CzK Mika Cimolini.
MILANO DESIGN WEEK Pogovor BIO27: Kaj je Supervernakularno?OPIFICIO 31, 8. jun 2022 | 16:00
Pridružite se nam na pogovoru, ki bo obravnaval temo BIO27 Supervernakularno – ambiciozno gibanje, ki črpa navdih iz vernakularnega oblikovanja za ustvarjanje domiselnih odgovorov na sodobne izzive. Sodelujejo kustosinja BIO27 Jane Withers, Marco Sammicheli, Anniina Koivu in Gaja Mežnarić Osole. Pogovor bo vodil Jan Boelen, direktor Ateljeja LUMA. Ob 17h bo sledila otvoritev razstave Novi časi in sprejem.

Center za kreativnost