V četrtek, 20. oktobra 2022 je v sklopu evropskega projekta URBACT Playful Paradigm potekala otvoritev razstave umetniških izdelkov starejših in otrok, ki se je odvila pred Domom starejših občanov Grosuplje.

Otvoritev razstave pred Domom starejših občanov Grosuplje



Prejšnji mesec smo poročali o Medgeneracijskem likovnem dnevu - umetniškem ustvarjanju, ga je organiziral Dom starejših občanov Grosuplje. Stanovalci doma in devetošolci Osnovne šole Brinje so na lesene plošče naslikali svoje avtoportrete, ki so bili kasneje večkrat prelakirani.
Grafični oblikovalec in ilustrator, Dejan Kralj, je poskrbel za idejno zasnovo celotnega projekta. Zamislil si je, da vsak udeleženec naslika svoj avtoportret, ki bo kasneje z vsemi drugimi tvoril medgeneracijsko kačo, ki bo ovila in polepšala bivšo rdečo cono pred Domom za starejše občane.
Tako smo ujeli enega izmed zadnjih toplih sončnih dni in ga izkoristili s ponovnim medgeneracijskem druženjem. Pred Domom starejših občanov Grosuplje, je v četrtek, 20. oktobra 2022, potekala otvoritev razstave avtoportretov.
Delovna terapevtka, gospa Jožica Kralj je z uvodnim govorom pozdravila in nagovorila vse udeležene. Živa Vertič, koordinatorka projekta URBACT Playful Paradigm, sem izrazila pomembnost medgeneracijskega povezovanja in se zahvalila vsem udeležencem in organizatorjem za sodelovanje. Direktorica Doma starejših občanov Grosuplje, gospa Metka Velepec Šajn je prav tako izrazila pomembnost medgeneracijskega sodelovanja in povedala koliko topline ter vedrine je prinesla nova razstava med stanovalce doma.
Otvoritve razstave se je udeležil tudi idejni vodja, Dejan Kralj, ki je nagovoril udeležence in povedal nekaj besed o svojem razvoju ideje projekta.
Pevski zbor zaposlenih Doma starejših občanov Grosuplje je zapel nekaj pesmi in z svojim izborom pesmi in odlično izvedbo poskrbel še za bolj prešerno vzdušje.
Dom je z domačim jabolčnim sokom in jabolčnim zavitkom poskrbel, da nismo bili lačni in žejni.
Razstava slik je trajna razstava in odprta za javnost, zato vabljeni k ogledu!
Živa Vertič, koordinatorka projekta URBACT Playful Paradigm
 
URBACT je program Evropskega teritorialnega sodelovanja, ki deluje že od leta 2002. Financiran je s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, držav članic, Norveške in Švice. Program omogoča prenos dobrih praks in sodelovanje med evropskimi mesti. Znotraj programa se odvijajo projekti, ki imajo pomemben vpliv na različna področja: okolje, ekonomija, urbani razvoj, upravljanje in vključevanje.
PLAYFUL PARADIGM oz. Igriva paradigma je projekt, ki se odvija znotraj programa URBACT. Projekt se zavzema za socialno vključenost, medgeneracijsko povezovanje, zdrav način življenja in trajnost. K sodobnim urbanim izzivom se približa z igrivim pristopom. Igra je prepoznana kot univerzalna dejavnost, ki bi morala biti dostopna in blizu vsakemu posamezniku. S pomočjo igrivega pristopa nam je omogočen nov, svež pogled na pozitivne vplive, ki nam jih lahko ponudi skupnost.

PR: Občina Grosuplje