V sklopu projekta Kolesarska steza Lendava–Dobrovnik–Kobilje je bila danes tudi slovesno odprta kolesarska steza na relaciji Genterovci–Radmožanci.

V teh dneh pa potekajo zaključna dela še na eni pomembni kolesarski povezavi, na relaciji Dolga vas–Lendava–Trimlini projekta Kolesarska steza Lendava–Velika Polana–Črenšovci.

Projekt smiselno zaokrožuje gradnjo manjkajočih odsekov kolesarskih stez, ki bodo kolesarsko omrežje povezale v celoto in povečale privlačnost površin za kolesarje. Kolesarsko stezo so s prerezom traku tudi simbolično predali svojemu namenu predsednica Krajevne skupnosti Genterovci Alenka Pisnjak, predsednik Krajevne skupnosti Radmožanci Teodor Lebar in podžupan v funkciji župana Ivan Koncut.

Ivan Koncut se je zahvalil vodstvu in učencem Dvojezične osnovne šole Genterovci, ki so pripravili program na temo mobilnosti in ob tem povedal: »Ta steza je velika pridobitev tudi za vas šolarje, ki se s kolesi vozite v šolo. Občina Lendava si z izgradnjo kolesarskih stez prizadeva tako za večjo prometno varnost naših občanov kot tudi za kolesarki turizem.«

Kolesarska steza poteka po desnem robu lokalne ceste Genterovci–Radmožanci v skupni dolžini 1.763 metrov, od tega je steza v dolžini 1.691 metrov dvosmerna, enosmerna je kolesarska steza v naselju Radmožanci. Dolžina le-te je 72 metrov. Širina enosmerne kolesarske steze je 1,6 metra, širina dvosmerne kolesarske steze pa 2,5 metra. Vrednost investicije s strani občine znaša 362.498,10 evrov z DDV. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za infrastrukturo RS in Kohezijskega sklada EU v višini 214.796,98 evrov.

V začetku oktobra 2022 so Občine Lendava, Dobrovnik in Turnišče podpisale tudi partnerski sporazum za nadaljevanje tega projekta. Projekt se bo nadaljeval s pripravo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje za rekonstrukcijo ceste in izgradnjo kolesarske steze tudi na relaciji Radmožanci–Turnišče v skupni dolžini 4.200 metrov. Po izdelavi projektne dokumentacije si bodo vse tri partnerice prizadevale, da za izvedbo projekta pridobijo sofinancerska sredstva, s katerimi se bo prispevalo k večji varnosti udeležencev v cestnem prometu, vzpostavljena pa bo tudi boljša pretočnost za motorni promet.

Vir: Občina Lendava