JANEZ PODLESEK, violina, KARMEN PEČAR KORITNIK, violončelo in ALEKSANDAR SERDAR, klavir Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | Ponedeljek, 13. februar 2023, ob 20.15

V ponedeljek, 13. februarja 2023, bomo v Kulturnem domu Nova Gorica lahko prisluhnili petemu abonmajskemu koncertu, ki pod žaromete postavlja klavirski trio violinista Janeza Podleska, violončelistke Karmen Pečar Koritnik in pianista Aleksandarja Serdarja. Trio bo entuziastično predanost iskrenemu in strastnemu muziciranju uglasil ob izboru reprezentativnih mojstrovin za klavirski trio, izrazno močni glasbi, ki tudi goriškim poslušalcem obeta intenzivno koncertno doživetje in nova odkritja v navidezno dobro znanem velikih skladateljev, kot so Ludwig van Beethoven, Lucijan Marija Škerjanc in Johannes Brahms. Koncert, ki bo na sporedu ob 20.15, je za Glasbeni abonma in izven. Vabljeni!

Klavirski trio v sestavu Janez Podlesek, Karmen Pečar Koritnik in Aleksandar Serdar je pričel z delovanjem v času pandemije covida-19. Zasedbo sestavljajo trije izjemni umetniki, ki se odlično dopolnjujejo in so nam že dobro znani. Priznanega violinista Janeza Podleska, ki ima za seboj veliko recitalov in komornih koncertov, poznamo kot dolgoletnega koncertnega mojstra Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Zdaj, na vrhuncu svojih ustvarjalni moči, deluje predvsem kot predan violinski pedagog in komorni glasbenik. Karmen Pečar Koritnik je s svojim strelovitim vzponom zelo zgodaj dosegla vse, po čemer lahko solist hrepeni. Zdaj se osredotočeno posveča odmerjenemu koncertiranju, svoje navdušenje za violončelo pa prenaša na mlade in na širšo javnost kot pedagoginja in tudi s festivalom Cellofest v Ljubljani, ki ga umetniško vodi. Poti obeh slovenskih glasbenikov so se prepletle z uglednim srbskim pianistom Aleksandrom Serdarjem, ki je ob razvejani mednarodni solistični karieri svoj novi poklicni fokus našel prav v Sloveniji. Raznolikosti se lahko ustvarjalno dopolnjujejo in prav to si lahko obetamo od treh različnih temperamentov, ki bodo svoje moči vpeli v skupno razumevanje in posredovanje glasbe. Trio bo entuziastično predanost iskrenemu in strastnemu muziciranju uglasil ob izboru reprezentativnih mojstrovin za klavirski trio, izrazno močni glasbi, ki tudi goriškim poslušalcem obeta intenzivno koncertno doživetje in nova odkritja v navidezno dobro znanem.


SPORED

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Klavirski trio v B-duru, op. 11, »Gassenhauer«
Allegro con brio, Adagio, Tema con variazioni. Pria ch’io l’impegno. Allegretto

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973):
Klavirski trio
Maestoso lugubre, IV. stavek

Johannes Brahms (1833–1897):
Klavirski trio št. 1 v H-duru, op. 8
Allegro con brio – Tranquillo – In tempo ma sempre sostenuto, 
Scherzo: Allegro molto – Meno allegro – Tempo primo, Adagio, Finale: Allegro

VIR: KDNG