Družba GEN-I, ena izmed vodilnih sil na evropskem energetskem trgu, se je znašla v središču pozornosti zaradi zahteve za parlamentarno preiskavo, ki jo je izglasoval državni svet. Po mnenju družbe ta zahteva ni le nezakonita in neustavna, ampak tudi neposreden napad na njeno poslovanje in ugled.

Datum objave:
5. april 2024

Avtor:
Mare Bačnar / Povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
arhiv GENI

Družba GEN-I, ena izmed vodilnih sil na evropskem energetskem trgu, se je znašla v središču pozornosti zaradi zahteve za parlamentarno preiskavo, ki jo je izglasoval državni svet. Po mnenju družbe ta zahteva ni le nezakonita in neustavna, ampak tudi neposreden napad na njeno poslovanje in ugled. Cilj zahteve naj bi bil z neustavnimi in nezakonitimi metodami pridobiti občutljive podatke, ki bi se lahko uporabili za diskreditacijo družbe, kar bi povzročilo nepopravljivo poslovno škodo.

Zahteva za parlamentarno preiskavo proti družbi GEN-I, ki je nedavno pridobila znatno pozornost v slovenskem javnem in političnem prostoru, je sprožila val ostrih kritik s strani omenjene družbe. GEN-I, kot eden izmed ključnih akterjev na evropskem energetskem trgu, je v odzivu na to zahtevo podal izčrpno stališče, v katerem izpostavlja več pomembnih točk glede legalnosti, ustavnosti in posledic zahteve za preiskavo. V nadaljevanju je predstavljena podrobnejša analiza situacije, kot jo vidi GEN-I. Predvsem so na GEN-I izrazili resne pomisleke glede legalnosti in ustavnosti parlamentarne preiskave, ki jo je predlagal državni svet. Ta preiskava po mnenju družbe ni le napad na njeno integriteto in poslovne interese, ampak tudi na temeljne ustavne pravice, kot so pravica do zasebne lastnine in svobode gospodarske pobude.

Vprašljiva osnova zahteve
GEN-I ni zgolj domače podjetje, ampak ključni igralec na evropskem energetskem trgu, ki je v letu 2022 ustvaril več kot štiri milijarde evrov prihodkov. S svojimi 16 hčerinskimi podjetji v tujini predstavlja pomembno silo v industriji, znan po svoji inovativnosti in hitri rasti. To postavlja zahtevo za preiskavo v luč, ki še dodatno pod vprašaj postavlja motive za njeno sprožitev. Po navedbah GEN-I, zahteva za parlamentarno preiskavo ni utemeljena na konkretnih obtožbah ali dokazih. Poudarjajo, da je zahteva nejasna in neopredeljena, brez jasnega opisa domnevnih spornih dogodkov ali obdobja, ki naj bi bil predmet preiskave. GEN-I opozarja, da to odpira vrata za potencialno zlorabo procesa za politične namene.

Skrb za transparentno in odgovorno poslovanje
GEN-I se ostro brani pred obtožbami politične vpletenosti ali podpore določenim političnim strankam. Izpostavlja, da obtožbe o finančnem prispevanju k volilnim kampanjam nimajo osnove v dejstvih in da družba ni nikoli sodelovala s subjekti, ki so predmet parlamentarne preiskave. V luči obtožb GEN-I poudarja svojo predanost transparentnemu in odgovornemu poslovanju. Poudarja, da je njihovo poslovanje redno predmet revizij in, da so vzpostavljeni vsi potrebni mehanizmi za zagotavljanje skladnega in zakonitega delovanja.

Pravna opozorila
GEN-I se sklicuje tudi na pravna mnenja, ki potrjujejo, da je zahteva za parlamentarno preiskavo v nasprotju z ustavnimi načeli. Poudarjajo, da bodo nadaljevali z vsemi potrebnimi koraki za zaščito svojih poslovnih in pravnih interesov ter da bodo javnost sproti obveščali o razvoju situacije. V odzivu na zahtevo za parlamentarno preiskavo GEN-I izraža jasno stališče, ki temelji na zaupanju v svoje pravne argumente in zavezanost transparentnosti in etičnemu poslovanju. Ta primer odpira širša vprašanja o vlogi politike v gospodarskem prostoru in o meji med pravico do parlamentarnega nadzora in potencialno zlorabo te pravice. GEN-I ostaja odločen v svoji obrambi in v pripravljenosti na nadaljnje ukrepe za zaščito svojih interesov.

VIR: Gen-i