Poletje je kot nalašč za lahkotno, a kljub temu vznemirljivo branje, kakršno prinašajo knjižni naslovi zadnjih Beletrininih izdaj, zbrani v kalejdoskop osebnih in poklicnih biografij ter napetih kriminalnih zgodb, ki so plod resničnega življenja ali pisateljske domišljije.

Poletje je kot nalašč za lahkotno, a kljub temu vznemirljivo branje, kakršno prinašajo knjižni naslovi zadnjih Beletrininih izdaj, zbrani v kalejdoskop osebnih in poklicnih biografij ter napetih kriminalnih zgodb, ki so plod resničnega življenja ali pisateljske domišljije. Julij bo povsem v znamenju slovenskih avtorjev in zlasti avtoric, ki bodo svoja dela predstavili v živo ali na spletu.Beletrina v živo na sporedu tudi v toplih julijskih ponedeljkihTudi poletni ponedeljkovi večeri bodo v znamenju serije oddaj Beletrina v živo, ki prinašajo pogovore o nedavno izdanih Beletrininih knjigah. Prva v nizu julijskih oddaj, ki so v obliki videoposnetka in podkasta na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri, je že na ogled in pred gledalci razgrinja prav posebno delo.

Gorazd V. Mrevlje: Psihiater na kavču Bojane Leskovar je namreč biografija enega izmed naših največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev, ki je nastala z zamenjavo vlog, saj se je psihiater spremenil v pripovedovalca, izpraševalka pa si je ob njegovem pripovedovanju zapisovala, zahtevala pojasnila in ni skrivala navdušenja nad slišanim. O nastanku knjige se je s soavtorico Bojano Leskovar pogovarjala novinarka Nina Jerman.V ponedeljek, 10. julija, se obeta večer, pisan na kožo ljubiteljem kriminalnega žanra. Gostja oddaje bo namreč Irena Svetek, ki si je s trilogijo o tožilcu Miu Aurelliju pridobila zveneč naziv kraljica slovenske kriminalke. Avtorica, ki je v preteklih letih navdušila s prvima deloma trilogije, Rdečo kapico in Belim volkom, v katerih bralca povleče v globine morilskih nagonov, hlepenj in ubijalskih strasti, bo v pogovoru z voditeljico Majo Peharc predstavila zaključni del odmevne serije, ki ga je naslovila Črni princ.

Tudi ponedeljek, 17. julija, bo v znamenju razreševanja kriminalnih zgodb, le da bo tokrat v glavni vlogi nastopila resnična dolgoletna tožilka, pravnica Vlasta Nussdorfer, katere delo so bralci pred leti že lahko spoznali v avtobiografiji Nekaj vam želim povedati. Tudi najnovejša avtoričina knjiga, ki nosi naslov Tanka črta, razkriva zahtevno in težko delo tožilca. O knjigi, ki ob žalostnih in tragičnih zgodbah prinaša tudi razmisleke o številnih moralnih dilemah, s katerimi se tožilci srečujejo pri svojem delu, se bo z avtorico pogovarjal kulturni antropolog dr. Tomaž Simetinger.

Naslednja gostja, ki bo nastopila v nizu oddaj, bo Ksenija Benedetti, avtorica prav posebnega knjižnega projekta Hiša sozvočja s podnaslovom Avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki. Knjiga z izvirnim konceptom je nastajala tri leta, v njej pa avtorica brez zavor in brez strahu odgovarja na vprašanja, včasih provokativna, drugič navihana, tretjič zahtevna in poglobljena, ki jih je dobila od 75 bolj ali manj bližnjih oseb. Nastala je svojstvena avtobiografija, o kateri se bo v ponedeljek, 24. julija, z gostjo pogovarjal pisatelj Goran Vojnović.

Zadnji ponedeljek v juliju pa bo posvečen Lojzetu Kovačiču, ki velja za vodilnega mojstra pripovedne proze dvajsetega stoletja in slovenskega, evropskega ter svetovnega klasika. Gost oddaje, literarni zgodovinar dr. Matevž Kos, bo v pogovoru z novinarko Nino Jerman spregovoril o Kovačičevem romanu Resničnost, ki ga je Beletrina izdala v osveženem ponatisu. Temelji romana, ki je prvič izšel leta 1972, so avtobiografski, v njem pa avtor popisuje dveletno služenje vojaščine nekje v zakotju Makedonije v obdobju represivnega komunizma po drugi svetovni vojni. Pripoved, ki služi tudi kot opomin pred totalitarizmi vsake vrste.Biblos, pionir branja elektronskih knjig v Sloveniji, praznuje 10 let
Beletrina je 1. julija 2013 zagnala takrat drzen in inovativen projekt, platformo Biblos, ki je zrasla v največjo knjigarno in knjižnico elektronskih knjig v Sloveniji. Na Biblosu lahko uporabniki – ob koncu leta 2022 jih je bilo že 38 tisoč – 24 ur na dan in sedem dni v tednu kupujejo ali si izposojajo e-knjige. Platforma danes ponuja 7198 naslovov večinoma v slovenskem jeziku, s čimer potrjuje svoje osnovno poslanstvo omogočiti branje kar najširšega nabora e-knjig v slovenščini, samo lani pa so zabeležili skoraj 240 tisoč izposoj.

Biblos je dostopen vsem članom slovenskih knjižnic, ki so vključene v sistem, to je 58 splošnih in štiri specializirane knjižnice. Izposoja oziroma nakup e-knjig na klik sta mogoča kadarkoli in od koderkoli po svetu, edini pogoj je dostop do interneta, kar je v veliko pomoč gibalno oviranim, med njimi so tudi starejši, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice. Sistem omogoča branje na različnih elektronskih napravah, kot so pametni telefoni, tablice, računalniki in bralniki. Najboljšo uporabniško izkušnjo nudi uradni Biblos bralnik znamke inkBOOK z uporabniškim vmesnikom v slovenskem jeziku. Odlikuje ga tudi inovativna tehnologija e-črnila, ki se ne blešči in omogoča prilagodljivost besedila, kar močno olajša branje ljudem s slabim vidom, saj si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Na bralnik je mogoče naložiti več tisoč knjig, omogoča pa tudi namestitev aplikacij številnih svetovnih knjigarn z e-knjigami.

Leta 2018 je na pobudo knjižnic iz hrvaške Istre zaživel projekt iBiblos, ki je lani uspešno deloval v devetih splošnih in strokovnih knjižnicah Istre ter v Mestni in univerzitetni knjižnici Osijek, novembra 2022 pa so s sistemom sBiblos e-knjige z velikimi koraki vstopile tudi v slovenske šolske knjižnice. Sistem je Beletrina vzpostavila v sodelovanju z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, omogoča pa izposojo e-knjig učencem tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja osnovnih šol in dijakom srednjih šol.Poletje z Beletrininimi trubadurji
Po primorskem koncu z obeh strani meje sta se minule dni potepala neutrudna trubadurja, igralec, režiser in komik Boris Kobal ter pisatelj Davorin Lenko, ki sta se ustavila v Prebenegu pri Trstu in na Lukatelovi domačiji v Volčah pri Tolminu, kjer sta predstavila Kobalovo biografijo 100 km. Čisto na drugem koncu Slovenije pa bo konec meseca, natančneje, v četrtek, 27. julija, ob 21. uri gostoval Feri Lainšček. Za tokratno trubadursko postajo je namreč izbral skorajda lastno dvorišče, saj bo nastopil v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, kjer bo z bralci delil tenkočutne spomine, kakor jih je popisal v romanu Petelinje jajce, drugem romanu v trilogiji svojega otroštva.ProgramS kresnikom nagrajeni roman Lada Kralja
Letošnjega kresnika – nagrado za najboljši roman leta, ki jo na kresni večer podeljuje medijska hiša Delo, je posthumno prejel pisatelj, kritik, dramaturg, urednik in literarni zgodovinar Lado Kralj. Prestižno lovoriko si je prislužil s svojim poslednjim romanom Ne bom se več drsal na bajerju, v katerem z občutkom za dramo in z veliko mero ironije izrisuje večplastno vojno in povojno dogajanje v ljubljanski četrti Šiška, se poigrava z referencami iz literature in mitologije in prav po kraljevsko v eno združi komično in tragično. Kot veleva tradicija kresnika, ki ga podeljujejo že več kot trideset let, žirija na ljubljanskem Rožniku razglasi lavreata, ki v znak zmagoslavja prižge kresni ogenj. V imenu nedavno preminulega pisatelja je nagrado prevzela njegova življenjska sopotnica, priznana dramska igralka Jožica Avbelj, katere biografija Joži, ki jo je zapisala dramaturginja in pisateljica Petra Pogorevc, je lani izšla pri Beletrini.Letošnji Festival Dnevi poezije in vina bo gostil vidna pesniška imena z vsega svetaMed 21. in 26. avgustom bo na Ptuju in v drugih krajih potekal že 27. festival Dnevi poezije in vina, največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, ki uspešno združuje pesniško besedo s promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Programske vajeti festivala je letos prevzela pesnica Kristina Kočan. Poleg glavnih festivalskih poudarkov, poezije in vina, bo festival obiskovalcem ponudil tudi bogat program s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine.
Častna gosta festivala bosta švicarska pesnica Ilma Rakusa in litvanski pesnik Eugenijus Ališanka. Obema častnima gostoma bosta v redni Beletrinini zbirki izšli dvojezični knjigi njune izbrane poezije. Odprto pismo Evropi bo letos napisal in na festivalu prvič javno prebral svetovno znani angleški pesnik, pisatelj in dramatik David Harsent, ki je za svoje delo prejel številne mednarodne nagrade. Poleg omenjenih pesnikov bo nastopilo še 16 pesniških gostov z vsega sveta, ki jih je izbrala letošnja kuratorka festivala, galicijska pesnica Yolanda Castaño, in katerih izbrana dela bodo izšla v privlačnih pesniških knjižicah. Slovenski avtor v fokusu bo France Forstnerič. Ob 90. obletnici avtorjevega rojstva bo festival skozi pogovor in razstavo osvetlil njegovo bogato literarno zapuščino. Glavnino festivalskega dogajanja, ki vsako leto privabi več kot pet tisoč obiskovalcev, bo gostil Ptuj. Na Vrazovem trgu bodo ob večerih potekala Velika pesniška branja, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali vsi gostje festivala. Organizator pripravlja tudi bogat spremljevalni program z literarnimi delavnicami, večernimi koncerti in družabnimi vinsko-kulinaričnimi dogodki.

Vsi dogodki na festivalu, razen dveh kulinaričnih dogodkov, bodo tudi tokrat brezplačni, potekali pa bodo v slovenskem in angleškem jeziku.

VIR: Beletrina