Eden od glavnih problemov, s katerimi se podjetja srečujejo danes, še posebej v panogah, kot je IT, kjer je fluktuacija zaposlenih velika, je privabljanje in ohranjanje kakovostnega kadra.

Eden od glavnih problemov, s katerimi se podjetja srečujejo danes, še posebej v panogah, kot je IT, kjer je fluktuacija zaposlenih velika, je privabljanje in ohranjanje kakovostnega kadra.


Dženeta Schitton


Dženeta Schitton je magistrica prava in blogerka na Glowhunters.com, kjer piše o modi in življenjskem slogu.
Foto: Glowhuntersmedia

Če osebno strokovno znamčenje zaposlenih obravnavamo kot način vlaganja v zaposlene, potem ima velik potencial, da postane eden od elementov strategije znamčenja delodajalca. Na ta način podjetje hkrati dosega dva cilja – poleg sinergije z marketinškim spletom podjetja v enačbo doda še tretji element, torej strategijo znamčenja delodajalca.

OSEBNO STROKOVNO ZNAMČENJE KOT NAČIN VLAGANJA V ZAPOSLENE IN PROMOCIJO PODJETJA

Osebno strokovno znamčenje članov ekipe priporočamo kot način vlaganja v zaposlene in kot način promocije podjetja samega, povečanja možnosti za izstopanje na trgu, predvsem pa za premagovanje vseh učinkov, ki nam jih prinaša t. i. digitalni hrup, digital noise, oziroma zasičenost digitalnega prostora z marketinškimi vsebinami.
V svetu, v katerem prevladujeta umetna inteligenca in tehnologija, je človeški dejavnik ali »človeška povezava« nekaj, s čimer lahko izstopamo na trgu tudi preko naših osrednjih ekip strokovnjakov (jeder timov). V velikih podjetjih bodo to nekateri ugledni strokovnjaki, ki lahko (ni pa nujno) vodijo oddelke, v manjših podjetjih pa na primer področni strokovnjaki.
Seveda se je treba vedno truditi, da je mešanica strokovnjakov raznolika in da pokriva različna področja. Na ta način se lahko kosate z drugimi podjetji na različnih strokovnih področjih, saj boste z »miselnim vodstvom« svojih strokovnjakov lahko pritegnili pozornost k svojemu podjetju, izdelkom in storitvam ter vsem, kar je dobro in zaradi česar je drugačno od drugih.

Vsak strokovnjak, ki ga imate v podjetju, lahko torej ponudi svoj edinstven pristop, svoj osebni pristop k strokovni temi, če ima tudi ožje strokovno znanje. Način, kako gleda na določen poklicni izziv, morda preko rešitev vašega podjetja, je lahko tista točka razlikovanja, ki se bo izkazala za koristno. To še posebej velja, ko govorimo o nasičenem trgu, še posebej o podjetjih, ki so del industrije, kjer je konkurenca zelo velika in kjer je veliko igralcev.
Če govorimo o osebnem strokovnem znamčenju ekip, je tu prisoten tudi element mreženja. Kot verjetno opažate, se število konferenc, podkastov in raznih dogodkov povečuje. Predvsem v času po covidu-19 se naklonjenost organizaciji dogodkov v živo vse bolj stopnjuje. Na teh dogodkih, kjer se zbira strokovna javnost, se pogovarjamo o različnih temah, vaši strokovnjaki pa aktivno sodelujejo v tej razpravi. So del pogovora o problemih panoge, imajo pa tudi možnost mreženja in spoznavanja različnih ljudi, na katere lahko naredijo pozitiven vtis in s tem ustvarijo osnovo za nadaljnje skupno delo, nadaljnje stike itd.
Na velike dogodke sicer pride na stotine, včasih celo na tisoče ljudi, zaradi česar je zelo težko dobiti priložnost za pogovor in povezovanje, še posebej s tistimi posamezniki, ki imajo velik vpliv v industriji in so zelo zaposleni, zato je njihov čas omejen. In v tem primeru je povezovanje na osebni strokovni ravni lahko zelo koristno. Če imate člane ekipe, ki so že zgradili svoje osebne strokovne znamke, ti potem postanejo tudi bolj prepoznavni v panogi. S tem je povezovanje z drugimi strokovnjaki iz drugih podjetij (morda vašimi potencialnimi strankami) veliko lažje, možnosti za puščanje pozitivnih vtisov in doseganje višje stopnje priznanja pa večje. 

Posledično osebno strokovno znamčenje povečuje verodostojnost strokovnjakov samih in pozitivno vpliva na kredibilnost vašega podjetja. Jasno je, da bodo naročniki bolj zaupali podjetju, ki ima med drugim tudi verodostojne strokovnjake. To velja tudi za ustvarjanje avtoritete v industriji na različnih dogodkih z ustvarjanjem miselnega vodstva in stikov. Ta oseba gradi strokovno avtoriteto na določenem področju, kar posledično pozitivno vpliva na samo percepcijo podjetja. Ljudje jih prepoznavajo kot strokovnjake, sami pa se seveda vedno predstavijo tako, da se ve, iz katerega podjetja prihajajo in ga zastopajo.
Če je njihova osebna strokovna znamka zgrajena na pravi način, bodo temeljne vrednote njihove osebne strokovne znamke in poklicne osredotočenosti dejansko strateško usklajene s strokovnim fokusom podjetja. To lahko pozitivno vpliva na stopnjo zaupanja v podjetje na trgu, kar posledično pozitivno vpliva na možnosti prodaje izdelkov in storitev.

PRIVABLJANJE TALENTOV IN ZNAMČENJE DELODAJALCA

Danes se vse več podjetij strinja, da je zelo težko privabiti nadarjene posameznike. Poleg tega se številni digitalni nomadi odločajo za delo pri več delodajalcih; so na nek način svobodnjaki, kar pomeni, da je še težje pridobiti in ohraniti njihovo zvestobo. V tem kontekstu je osebno strokovno znamčenje odličen način za doseganje večjega zadovoljstva na delovnem mestu, večje produktivnosti in s tem večje stopnje zvestobe zaposlenih.

Vlaganje v kariero zaposlenih kot oblika znamčenja delodajalca zaposlene motivira predvsem na osebni ravni, saj imajo občutek, da za svojo celotno kariero delajo nekaj, kar presega njihov trenutni položaj v podjetju in stopnjo kariere, na kateri so trenutno. Po drugi strani pa imajo tudi dober občutek, da so del večje zgodbe in da vsi skupaj delajo za skupen cilj ter da v celotnem procesu, ne glede na položaj in formalni naziv, še vedno predstavljajo pomemben element, kar podjetje z vlaganjem v njihovo osebno in strokovno blagovno znamko dejansko potrjuje.
In ko imate krog strokovnjakov, ki že aktivno gradijo svoje osebne strokovne znamke in ki že imajo določeno stopnjo prepoznavnosti v teh strokovnih krogih, bo to ugodno vplivalo na odločitev novih talentov, da se prijavijo na vaše kadrovske oglase. Mlajše sodelavce in mlade strokovnjake bodo motivirali, da bodo imeli v podjetju priložnost delati z uglednimi strokovnjaki in specialisti, katerih delo so spremljali. To je še posebej uporabno orodje, ko gre za specializirane panoge, kjer primanjkuje osebja, pa tudi panoge, kjer je fluktuacija zaposlenih povsem običajna.

PRVI KORAK: INFORMIRANJE ZAPOSLENIH

Ko se odločimo začeti z osebnim strokovnim znamčenjem zaposlenih, je prvi korak informiranje zaposlenih. Veliko je nasprotujočih si informacij o tem, kaj sploh je osebno znamčenje, saj ga, kot vemo, pogosto poistovetimo z vplivneži in »preganjanjem« sledilcev na Instagramu ali povezav na LinkedInu. Pogosto se napačno razume kot potreba po tem, da bi bili videti priljubljeni, in ko pomislimo na to, si mnogi od nas tega resnično ne želijo. Če o osebni znamki razmišljamo kot o gradnji digitalnega vpliva v klasičnem smislu, si dejansko ne želimo stotin in tisočev ljudi, ki se bodo zbirali okoli nas, še posebej, če to ni strukturirano in nima poslovnega cilja.
Zato se lahko zgodi, da ko zaposlenim omenimo koncept osebnega strokovnega znamčenja kot način, na katerega želimo vlagati vanje, tvegamo, da ne vzbudimo njihovega zanimanja, če jih ne informiramo ustrezno. V večini primerov si bodo mislili, da nikakor ne želijo biti naslednji vplivnež na LinkedInu ali naslednji motivacijski govornik ali pač nekdo, ki bo nekaj slikal za Instagram. In res, praksa in izkušnje vsak dan kažejo, da je to nekaj, na kar ljudje največkrat pomislimo, ko gre za osebno (strokovno) znamko.
Ko želimo osebno in strokovno zaznamovati člane naše ožje ekipe, je torej prvi korak, da jih na pravi način informiramo, se pravi, da jim razložimo, kaj osebna strokovna znamka sploh je. In sicer, da je to oblika naložbe v njihovo kariero, da na koncu poveča njihove priložnosti v samem podjetju, pa tudi na trgu, in da je to nekaj, pri čemer jih bo podjetje podpiralo, torej, da za celotno zgodbo stoji sistem, preko katerega postopoma in načrtno vlaga vanje. Glavni cilj pri tem je kar najbolje izkoristiti njihovo strokovnost, tako za njihove osebne poklicne cilje kot tudi za cilje podjetja.

Članek lahko v celoti preberete v Marketing magazinu #510 Revijo lahko naročite na
info@marketingmagazin.si.

VIR: MM