V teh dneh so se v Krajevni skupnosti Podkraj začele aktivnosti za izgradnjo ultrahitre širokopasovne infrastrukture.

Vsa dela v tem razvojnem ciklu bodo predvidoma zaključena v letu 2023. Razvoj širokopasovnega omrežja pomembno izboljšuje kakovost bivanja, šolanja in dela na podeželju. Prav tako je kakovostno omrežje pomembno za kmetijsko in prehrambno-predelovalno dejavnost, spodbuda razvoju podeželskega turizma in tudi razvoju celotnega gospodarstva v manj atraktivnih okoljih. Danes sta se na terenu s predstavnikom izvajalca gradbenih del, Urošem Djipanom, direktorjem podjetja GPO, d. o. o., srečala župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, in direktor občinske uprave Mestne občine Velenje, mag. Iztok Mori.
 
V sklopu projekta RUNE, ki ga vodi podjetje RUNE Enia, d. o. o., so se začela gradbena dela pri razvoju novega, približno 1.600 km dolgega optičnega omrežja. To je nadaljevalna faza 160 milijonov evrov vredne naložbe, ki bo potekala v prihodnjih letih, njen cilj pa je s širokopasovnim omrežjem opremiti približno 190.000 gospodinjstev, kmetij in gospodarskih subjektov na slovenskem podeželju. V ta naložbeni cikel je vključenih pet projektov, ki skupaj obsegajo štirideset slovenskih občin. Mestna občina Velenje je del projekta, ki vključuje še občine Braslovče, Celje, Dobrna, Mislinja, Mozirje, Polzela, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Tabor, Vojnik in Žalec. Izvajalec gradbenih del za omenjen projekt je podjetje GPO, d. o. o.
 
Gradbene aktivnosti so se začele na območju naše občine, kjer te dni že poteka gradnja temeljev za postavitev vozlišča za zagotavljanje optičnih signalov v navedenih občinah. Iz vozlišča navzven pa bo zatem stekla gradnja tras omrežja RUNE. Dela na območju občine ne bodo potekala hkrati, temveč po zaporedju, skladno z zahtevnostjo gradnje posameznih odsekov in razpoložljivostjo gradbenih ekip. Vsa dela v tem razvojnem ciklu bodo predvidoma zaključena v letu 2023. Vključenost posameznega naslova v projekt RUNE ter kdaj, kako in po kakšni ceni je mogoče naročiti optični priključek, je mogoče preveriti na spletni strani www.ruralnetwork.eu
 
V okviru projekta RUNE in razpisa GOŠO bodo pokrite tako sive (območja, kjer je prisotno samo eno omrežje) kot bele lise (območja, kjer prebivalci nimajo možnosti pridobitve širokopasovnega priključka, saj za izgradnjo tovrstne infrastrukture ni komercialnega interesa). Projekt RUNE z globalnim omrežjem povezuje naselja na podeželskih območjih Slovenije, ki so za osrednje ponudnike komercialno manj zanimiva. RUNE je v celoti tuja zasebna naložba, financira jo sklad CEBF – Connecting Europe Broadband Found.
 
Pr: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje