Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Odrska premiera: 11. april, ob 20.00
Ponovitev: 12. april, ob 20.00

Koreografsko sodelovanje Mateje Rebolj in Magdalene Reiter se je začelo pred dvemi desetletji, ko sta ustvarili duet Forma Interrogativa. V predstavi Preludiji in fuge se avtorici znova srečujeta. Tokrat obe kot zreli plesalki in koreografinji, ki  vstopata v dialog vsaka s svojo performativno in osebno zgodovino, skupaj pa se dialoško srečujeta z glasbo J. S. Bacha in naslavljata vprašanje telesa zaznamovanega s časom. Sedem izbranih preludijev in fug iz zbirke Dobro uglašeni klavir ponuja strukturo za raziskovanje emotivnih dimenzij, fizičnih akciji in stanj, zgrajenih skozi ritem, harmonijo, arhitekturo teles, kontrapunkt.

Postopka po katerih je zgrajena predstava sta prvenstveno polifonija in kontrapunkt, ki dialoški prostor odpirata v odnosu do glasbe, ritma telesa, tišine, prisotnosti Drugega in časovnosti. Predstava Preludiji in fuge tako sopostavlja stanja in koreografske strukture, ki so z glasbeno strukturo vzporedne ali dialoške.INFO + FOTO GRADIVOKoreografija in ples: Mateja Rebolj, Magdalena Reiter •.Glasba: Johann Sebastian Bach •.Dramaturgija: Pia Brezavšček •.Glasbena analiza: Sašo Vollmaier •.Lučno oblikovanje: Mojca Sarjaš •.Produkcija: Zavod Mirabelka •.Partner: Zavod Bunker, Zavod Maska

Zahvale: Lada Petrovski Ternovšek, Janez Burger, Tina Dobnik, Plesni Teater Ljubljana, Andrej Koležnik

Spletna premiera: december 2020O AVTORICAH

Mateja Rebolj
je po končani baletni šoli v Ljubljani nadaljevala študij na šoli za balet in sodobni ples Marie Rambert v Londonu. Do leta 1996 je bila solistka baleta SNG Opera in balet, kjer je ustvarila številne nosilne vloge, med drugim tudi v predstavah Giselle, Labodje jezero, Romeo in Julija, Hrestač ... . Sodelovala je z vrsto slovenskih koreografov in umetnikov s področja  vizualnih umetnosti, redno tudi z gledališkima režiserjema Draganom Živadinovim, Matjažem Bergerjm in režiserko Barbaro Novaković. Leta 1995 je vstopila v 50-letni projekt Noordung Dragana Živadinova. Večkrat je bila  za svoje umetniške dosežke nagrajena, med drugim z Zlato ptico, Župančičevo nagrado, 2010 pa je prejela Prešernovo nagrado za življensko delo.

Magdalena Reiter je koreografinja in plesalka, ki od leta 2002 živi in ustvraja v Sloveniji. Je diplomantka Državne baletne šole v Gdansku in akademije P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju.
V produkciji nevladnih organizacij ali v okviru javnih zavodov in plesnih skupin je ustvarila več kot 15 avtorskih solo in skupinskih projektov, ki so bili prikazani doma in v tujini, med drugim v Belgiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, Albaniji, Italiji, Bosni in Hrcegovini, na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Finskem, Nizozemskem, Danskem.
Deluje kot koreografinja v gledališču, operi in na filmu. Kot pedagoginja in mentorica je poučevala v Sloveniji in tujini. Je pobudnica in umetniški vodja VIBRE Mednarodnih delavnic in festivala sodobnega plesa v Ljubljani ter ustanoviteljica Zavoda Mirabelka.Predstava je sofinancirana s sredstvi Mestne občine Ljubljana - oddelka za kulturo.

PR: Mirabelka zavod za kulturne dejavnosti