Opatija, pogosto imenovana biser Jadrana, že od nekdaj velja za rojstni kraj hrvaškega turizma.

Opatija, pogosto imenovana biser Jadrana, že od nekdaj velja za rojstni kraj hrvaškega turizma. Njena širitev in preoblikovanje v turistično destinacijo sta se začela konec 19. stoletja, danes pa je znana po svoji čudoviti arhitekturi, ki je del avstro-ogrske dediščine in rezultat dunajske vizije Opatije kot zdraviliškega kraja. Je mesto sprostitve, užitka, zabave, ki hkrati svojim obiskovalcem ponuja tudi možnost preživljanja aktivnih počitnic v neokrnjeni naravi. Če želite občutiti idealno mešanico zgodovinskega in modernega vzdušja, je Liburnijska riviera, kjer se nahaja tudi Opatija, zagotovo prava destinacija za vas.

Duh preteklosti na vsakem koraku
Na Liburnijski rivieri lahko obiskovalci občudujejo številne zgodovinske točke, ki so nepogrešljiv del tako okoliških krajev kot tudi narave. Znamenita 10 kilometrov dolga promenada Lungomare, ki se razteza od vasi Volovsko prek Opatije do mesta Lovran, je bila zgrajena med letoma 1889 in 1911 ter predstavlja edinstveno atrakcijo tako za ljubitelje rekreacije kot tudi zgodovine. Prav tako se je vredno sprehoditi po zgodovinski gozdni promenadi Carmen Sylva, ki je bila zgrajena ob koncu 19. stoletja in ponuja dih jemajoč razgled na riviero in Kvarnerski zaliv. Tudi gora Učka je priljubljena pohodniška destinacija s številnimi sprehajalnimi in pohodniškimi potmi. Od obale je oddaljena le 30 minut, pohvali pa se lahko z bogato naravno in kulturno dediščino. Zgodovino Opatije lahko tako spoznavate med tekom, nordijsko hojo ali kolesarjenjem. Dobro izhodišče za raziskovanje pa so tudi znani opatijski parki, kot sta mestni park Angiolina in Ameriški vrtovi

Veličastni hoteli v središču Opatije izžarevajo poseben zgodovinski čar
Marsikdo ne ve, da so bili v času velike ekspanzije na Liburnijski rivieri zgrajeni nekateri od prvih hotelov na jadranski obali, ki so danes del zbirke dediščine Liburnia Hotels & Villas. Hotel Kvarner, zgrajen leta 1884, velja za prvi hotel v Opatiji in na vzhodni jadranski obali. Zgrajen je bil v samo desetih mesecih kot zdraviliški sanatorij s toplimi in hladnimi kopelmi, danes pa izstopa zaradi svojega značilnega neoklasicističnega sloga in je ena najbolj znanih stavb v Opatiji. Drugo zgrajeni hotel v Opatiji je Heritage Hotel Imperial. Odprt je bil leta 1885 pod imenom Kronprinzessin Stephanie, zgrajen pa je v secesijskem slogu. Poznan je po veličastni Zlati dvorani, ki je bila takoj po odprtju razglašena za najlepšo restavracijsko dvorano v Evropi. V njej se nahaja kavarna Café Imperial, v kateri obiskovalcem ponujajo odlične sladice in vrhunsko kavo. V središču Opatije se nahaja tudi veličasten hotel, zgrajen ob koncu 19. stoletja – Hotel Palace Bellevue. Ta slovi po svojem neobaročnem in secesijskem slogu, prežetem z duhom romantike starega sveta. V njem je ena najbolj znanih kavarn v Opatiji Café Strauss.

Začutite zgodovinski utrip Opatije
Če želite doživeti zgodovinski utrip Opatije, potem ne smete zamuditi ponudbe Opatija Heritage Experience v hotelih Palace Bellevue, Kvarner in Imperial. Začnite dan z Isadora Duncan jutranjim ritualom, ki poleg zajtrka ponuja še kozarec penečega vina. Za brunch se odpravite v Café Strauss in ob koktajlu Isadora Duncan poskusite Eggs Benedict ali avokado na rženem toastu, popoldne pa preživite v kavarni Café Imperial in si privoščite čaj ter tradicionalno sladico po vaši izbiri.

Izkoristite priložnost in spoznajte arhitekturno in kulinarično lepoto Opatije!

VIR: IPPR