Energetski velikan OMV in ponudnik krožnih rešitev Interzero sta te dni v Walldürnu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg položila temeljni kamen za inovativno sortirnico plastičnih odpadkov za kemično recikliranje. Investicija je ocenjena na okoli 170 milijonov evrov in bo prinesla 120 delovnih mest, so danes sporočili iz Interzera Slovenija.

Frankfurt, 21. novembra - Energetski velikan OMV in ponudnik krožnih rešitev Interzero sta te dni v Walldürnu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg položila temeljni kamen za inovativno sortirnico plastičnih odpadkov za kemično recikliranje. Investicija je ocenjena na okoli 170 milijonov evrov in bo prinesla 120 delovnih mest, so danes sporočili iz Interzera Slovenija.

Gre za največji obrat za naknadno sortiranje odpadne embalaže v celotni Evropi, je začetek gradnje pospremil minister za prehrano, podeželje in varstvo potrošnikov v Baden-Württembergu Peter Hauk. "Tovarna je pomemben gradnik na poti h krožnemu gospodarstvu, ki varčuje z viri, zmanjšuje odvisnost od surovin in varuje naše podnebje, hkrati pa zagotavlja, da se na podeželju razvijajo delovna mesta in ustvarjajo vrednosti," je dodal.
Predsednik uprave in lastnik podjetja Interzero Axel Schweitzer je poudaril, da projekt predstavlja začetek novega obdobja na področju recikliranja plastike. Uvaja namreč inovativni postopek recikliranja, "da bi plastiki, ki se trenutno sežiga, s kemičnim recikliranjem omogočili drugo življenje". Da je projekt usmerjen v prihodnost, je podčrtala tudi članica izvršnega odbora družbe OMV Daniela Vlad.

Tovrstne novosti se obetajo tudi v Sloveniji, je ob tej priložnosti napovedala direktorica podjetja Interzero Slovenija Darja Figelj: "Kemično recikliranje je tehnologija prihodnosti, ki lahko poleg običajnega mehanskega recikliranja bistveno poveča delež ponovno uporabljene plastike in prihrani dragocene surovine pred sežiganjem. Tudi slovenske surovine bomo lahko odslej kemično reciklirali, in to ob podpori strokovnjakov iz Interzera in OMV."
Avstrijski OMV je med vodilnimi podjetji za trajnostna goriva, kemikalije in materiale s poudarkom na rešitvah za krožno gospodarstvo, nemški Interzero pa je eden vodilnih ponudnikov storitev na področju zapiranja proizvodnih, snovnih in logističnih zank ter vodilni ponudnik inovacij na področju recikliranja plastike z največjo zmogljivostjo sortiranja v Evropi.

VIR: STAkrog