15. oktober je Svetovni dan hoje, ki sovpada z nedavnim Evropskim tednom mobilnosti, kjer nagovarjamo vse, da se poslužujejo bolj ekološkim oblikam transporta.

Zrinka M. 

In ne samo, da s hojo pomagamo lastnemu zdravju in aktivno preživetemu času, s tem dodamo lasten delček k mozaiku ohranjanja našega planeta.
Vir slike: https://happydays365.org/take-a-walk-in-the-park-day/take-a-walk-in-the-park-day-march-30/
 
16. oktober, Svetovni dan hrane, letos poteka pod sloganom »Ne pustimo nikogar za seboj« (Leave NO ONE behind). Link: https://www.fao.org/world-food-day/en
Leto 2022 še vedno zaznamuje vseprisotna pandemija, prav tako segrevanje zemlje, višanje cen,  mednarodni konflikti in napetosti, kar skupaj močno vpliva na globalno varnost hrane. Zato je še toliko bolj pomembno, da družba zgradi trajnostni svet, kjer ima vsak dostop do kakovostne hrane. Osrednji dogodek ob svetovnem dnevu se bo zgodil 14. oktobra na sedežu FAO (več o dogodkih: https://www.fao.org/world-food-day/events/global-events/en). Prav tako bo med 17. in 21. oktobrom organiziran Svetovni prehranski forum, z letošnjo temo »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Link: https://www.world-food-forum.org/.  
 
31. oktobra, kot zadnji okoljski dan v mesecu, obeležujemo Dan varčevanja. Še posebej letos, ko nam grozi energetska kriza, draginja na vseh področjih, priporočamo temeljit razmislek kako preudarno ravnati z denarjem. Nekaj nasvetov smo za vas zbrali tukaj:
https://okolje.maribor.si/novice/novica?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1117&cHash=04bd0f0b7d721e2b7f1c93cf3c25f416
 
 
Občane vabimo, da se ob Svetovnem dnevu hoje sprehodijo po poteh svoje občine, bodisi na kakšen grič ali hrib, sprehod ob jezeru ali ribniku, morda zavijejo na kakšno novo gozdno pot. S spodbujanjem hoje ne pomagamo samo sebi, da smo fizično bolj zmogljivi, ampak tudi damo svoj zeleni odtis našemu planetu, narava pa nam povrne s svojo svežino in lepimi razgledi. Občine si z vlaganjem v infrastrukturo zelo prizadevajo, da bi občanom omogočale kakovostne in predvsem varne poti, bodisi šolske, sprehajalne ali pohodniške. Velikokrat organizirajo dogodke, ki vključujejo tudi gibanje in prav je, da se jih v velikem številu udeležujemo. Seveda pa lahko v največji meri poskrbimo sami, da postane hoja del našega vsakdana.
Posebna skrb v občinah je namenjena tudi projektom lokalno pridelane hrane. Občine so pobudnice, da lahko občani dostopajo do lokalne, kvalitetne in ekološko pridelane hrane, z vzpostavitvijo tržnic, spodbujanjem festivalov in dogodkov, kjer se trži lokalna ponudba, spodbuja se posluževanje lokalne hrane v javnih zavodih, informira se občane o pomembnosti samooskrbe, lokalnih resursov in preprečevanje množične potrošnje in posledično zavrženja hrane. Ob tem vas vabimo, da podprete  lokalne ponudnike in jih obiščete, ter tako namenite podporo varni prehrani in samooskrbi. Lahko pa za to poskrbite kar sami, kar iz svojega vrta.

Pripravila:
Andreja Kavaš
SOU Maribor, Skupna služba varstva okolja

PR: Občina Miklavž na Dravskem polju