Župan Danilo Markočič in občinski odvetnik Bogomir Horvat ter strokovne službe so na današnji novinarski konferenci predstavili dejstva, povezana z nedavno kriminalistično preiskavo na sedežu Občine Izola.

Izola, 6. julij 2022 – Župan Danilo Markočič in občinski odvetnik Bogomir Horvat ter strokovne službe so na današnji novinarski konferenci predstavili dejstva, povezana z nedavno kriminalistično preiskavo na sedežu Občine Izola. Gre za predkazenski postopek z namenom zbrati dokazila v povezavi s prodajo občinskega zemljišča v Livadah.

Uvodoma je župan povedal, da gre za skoraj tri leta staro zadevo in jo bo s pravnega vidika predstavil odvetnik, ki zastopa Občino Izola. »Hišna preiskava je bila izvedena tako na domu župana kot na Občini. Odredbo je izdalo Okrožno sodišče v Ljubljani na predlog specializiranega državnega tožilstva. Podlaga za izvedbo odredb sta bili anonimni ovadbi iz leta 2020 in ovadba iz lanskega leta, ki jo je podal g. Kabanica. Na osnovi teh ovadb se izvaja predkazenski postopek, v katerem se zbira dokaze, iz katerih bo moč presoditi, ali gre za kaznivo dejanje. Ta faza postopka je tajna,« je pojasnil odvetnik Horvat, ki spremlja postopek od začetka. Pristojni organi bodo na tej osnovi temeljito preiskali zakonitost poslov. Če bo obstajal utemeljeni sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, bo sledila kazenska ovadba. V nasprotnem primeru bo postopek zaključen s poročilom. »Medijska izpostavljenost te tematike in škoda, ki se jo zato povzroča občinskim organom in županu, je dosegla vrhunec s hišnimi preiskavami,« je še izpostavil Horvat.

Občina Izola je pri izvedbi javne dražbe in kasneje pri sklenitvi pravnega posla ravnala zakonito ter transparentno: »Ne vidimo razlogov za ničnost pravnega posla,« je bil jasen Horvat, ki meni, da bi bila tožba na ugotovitev ničnosti pravnega posla o prodaji nepremičnin v Livadah neuspešna, o čemer  govori tudi sodna praksa.« Horvat je pred časom na to podal pravni mnenji in svoje stališče predstavil tudi izolskim občinskim svetnikom.

»Osnutek pogodbe, ki ga je potrdil občinski svet, se razlikuje od podpisane različice pogodbe v členu, dodanem na podlagi izrecnega priporočila Odbora za gospodarstvo in finance oziroma občinskih svetnikov. Ti so pozvali strokovne službe, naj določijo dodatne varovalne mehanizme, da bo gradnja skladno s prostorskim aktom realizirana, s čimer bi na tako velikem območju preprečili morebitne špekulativne nakupe. V dokumentaciji, predloženi za potrebe javne dražbe, ki je bila vsem javno dostopna, je bila objavljena pogodba z že vključenim dodatnim členom, ki zavezuje kupca, da v triletnem obdobju od sklenitve prodajne pogodbe pridobi pravnomočno gradbeno dovoljenje in v enem letu od pridobitve gradbenega dovoljenja tudi prične z gradnjo,« je zaključil podžupan Vlado Marić ter s tem še enkrat poudaril transparentnost celotnega postopka prodaje.

Foto: jaka Ivančič

PR: Občina Izola