Predlog zakonodaje na temo digitalnega evra, ki ga je danes predstavila Evropska komisija, bo predstavljal pravni okvir za morebitno uvedbo digitalnega evra kot komplementa gotovini.

Predlog zakonodaje na temo digitalnega evra, ki ga je danes predstavila Evropska komisija, bo predstavljal pravni okvir za morebitno uvedbo digitalnega evra kot komplementa gotovini. Ta bi bil, tako kot so zdaj bankovci in kovanci, široko uporaben in bi omogočal plačilo znotraj celotnega evrskega območja. Danes predstavljeni predlog zakonodajnega okvira bi zagotavljal visoko stopnjo zasebnosti in varnostni podatkov za uporabnike ter hkrati minimaliziral tveganja pranja denarja.

Več v sporočilu za javnost na spletnih straneh ECB.

V okviru Evropske centralne banke trenutno poteka raziskovalna faza digitalnega evra, ki bo zaključena oktobra letos. Svet ECB bo nato sprejel odločitev o morebitnem pričetku naslednje faze, ki bi vključevala nadaljnji razvoj in testiranje predlaganih tehničnih rešitev. Morebitna odločitev Sveta ECB o izdaji digitalnega evra bo sprejeta šele po sprejetju danes predstavljenega zakonodajnega predloga.

Podrobnosti o projektu Digitalni evro si lahko preberete tudi na naših spletnih straneh.

VIR: BS