Kandidat Socialnih demokratov za župana Mestne občine Maribor Boštjan Klun je gostil evropskega poslanca Matjaža Nemca in strankarskega kolega, kandidata za župana Mestne občine Murska Sobota

Kandidat Socialnih demokratov za župana Mestne občine Maribor Boštjan Klun je gostil evropskega poslanca Matjaža Nemca in strankarskega kolega, kandidata za župana Mestne občine Murska Sobota, Damjana Anželja. Predstavil jima je problematiko podfinanciranosti mestnih občin, zaradi katere je samo mariborska v zadnjih 27 letih prikrajšana za dobrih 400 milijonov evrov in na katero opozarjamo s kampanjo www.vrnimo400mio.si. Matjaž Nemec je pozorno prisluhnil argumentom in se zavzel za to, da bo sporočilo kampanje našlo prave poslušalce. 


Še posebej je bil neprijetno presenečen, da je država mačehovska tudi ob enkratnih projektih, kot je primer Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM). 


Mestna občina Maribor bo skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, na podlagi soglasja Vlade Republike Slovenije in dogovora z Evropskim olimpijskim komitejem gostitelj Olimpijskega festivala evropske mladine 2023. OFEM je mednarodni športni festival, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in je največji večpanožni športni dogodek za najuspešnejše mlade športnike (14-18 let). Pričakuje se 3.600 tekmovalcev, 10.000 navijačev iz tujine in Slovenije, 500 funkcionarjev in tehničnih delegatov, 1.000 prostovoljcev in 200 novinarjev. Za izvedbo OFEM-a so potrebna izdatna finančna sredstva za investicije v športno infrastrukturo, za nakup športne opreme, ki ustreza tekmovanjem na najvišjem rangu in organizacijo dogodka. Mestna občina Maribor in Olimpijski komite Slovenije sama izvedbo OFEM-a nista zmožna financirati.Vec informacij se nahaja tukaj: https://eyof-maribor.com/ 


Vse države mestu prireditelju za izvedbo festivala pomagajo z izdatnimi finančnimi sredstvi za izgradnjo infrastrukture, katera služi širši skupnosti tudi dolga leta po zaključku festivala. Maribor pa še danes ne ve, ali bo vlada sploh podprla izvedbo OFEM in če bo, v kakšni višini bo ta podpora. Posledično je izvedba festivala ogrožena, saj je ob že večletni podfinanciranosti mestne občine in dvigu stroškov zaradi energetske draginje nerealno pričakovati, da finančno breme festivala prevzame Maribor nase.


Primer zglednega financiranja je EPK Nova Gorica 2025, ki je že danes prejemnik 10 milijonov evrov, ki omogočajo izgradnjo potrebne infrastrukture in nemoteno pripravo programa za ta tako pomemben kulturni projekt.


Županski kandidat Boštjan Klun tudi pozdravil nedaven obisk ministra za šolstvo, znanost in šport Igorja Papiča v Mariboru in obžaloval zamujeno priložnost, da bi minister ta projekt vsaj omenil in celo morda spregovoril o financiranju le-tega, za katerega je odgovorno njegovo ministrstvo. Zato pozivamo g. Igorja Papica, da preuči ta konkreten primer in kar se da hitro pomaga mestu. 

Kandidati, poslanec v evropskem parlamentu in drugi člani ekipe so nato popoldan preživeli ob ogledu nogometnega derbija NK Maribor : NK Mura.

VIR: SD