Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022, ki je podlaga za izvedbo finančne pomoči kmetijskim gospodarstvom, ki se ukvarjajo z živinorejsko proizvodnjo in so utrpela izpad krme zaradi suše leta 2022.

Finančna pomoč je namenjena za kmetijska gospodarstva, ki imajo v reji 2 glavi velike živine (GVŽ), povprečno obtežbo 0,9 GVŽ na hektar in kmetijske površine, na katerih:
1.  Gojijo deteljno travne mešanice, deteljo, travno deteljne mešanice, pašno kosni travnik, planinski pašnik, trajni travnik – dvokosni, trajni travnik – tri in večkosni, trajni pašnik – sveže, lucerno in travniške sadovnjake in na katerih je poškodovanost:
  • nad 60 % znaša 38,00 €,
  • od 30 do 60 % znaša 19,00 €.
2. Gojijo koruzo v zrnju, koruzno silažo, krmno ogrščico, krmno peso, krmno repo, krmno repico, krmni bob, krmni grah, krmni ohrovt, krmni radič, krmni sirek, krmno korenje in na katerih je poškodovanost:
  • nad 60 % znaša 95,00 €,
  • od 30 do 60 % znaša 47,50 €
 Za izračun GVŽ se upoštevajo naslednje vrste rejnih živali: govedo, drobnica, kopitarji in prašiči.

Za izvedbo odloka bodo v letu 2023 zagotovljena sredstva v višini do 4,5 MIO evrov. Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100,00 € na upravičenca.

POMEMBNO:
  • Za pridobitev pomoči ni potrebno vložiti vloge. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) bo izdala informativne odločbe, ki jih bodo upravičenci prejeli na dom.
  • Vsi potencialni upravičenci do pomoči morate pravočasno poravnati zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti,  ki presegajo 50,00 €, v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo. Te obveznosti morajo biti poravnane najkasneje 5. dan po uveljavitvi tega odloka. 
Informacije so povzete po spletni strani https://www.gov.si/novice/2022-11-25-objava-odloka-o-financni-pomoci-zaradi-izpada-krme-leta-2022/

VIR Občina Dravograd