Projekt gradnje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem, v neposredni bližini Nuklearne elektrarne Krško, napreduje: cesto do lokacije odlagališča so že asfaltirali, izvajajo tudi druge infrastrukturne ureditve.

Datum objave:
16. oktober 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv ARAO
Projekt gradnje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini pri Krškem, v neposredni bližini Nuklearne elektrarne Krško, napreduje: cesto do lokacije odlagališča so že asfaltirali, izvajajo tudi druge infrastrukturne ureditve.

Na lokaciji načrtovanega odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini je že mogoče opazovati napredek pri gradnji infrastrukture. Približno pol kilometrski odsek ceste od bližnjega centra za ravnanje z odpadki do odlagališča so že asfaltirali in opremili s komunalno, energetsko in telekomunikacijsko in infrastrukturo, ob cesti je načrtovana tudi kolesarska pot in pešpot. Načrtujejo tudi rekonstrukcijo javnega vodovoda in gradnjo priključnega električnega voda do transformatorske postaje Odlagališče.

Kot so zapisali na spletni strani Agencije za radioaktivne odpadke, projekt, ki je v izgradnji, vključuje ureditev površin vhodnega dela odlagališča, kjer je prometna infrastruktura za odlagališče dostopna cesta s parkiriščem za zaposlene in obiskovalce. V okviru projekta bodo uredili polje za ponikanje padavinskih vod odlagališča ter gradbiščno cesto za gradnjo objektov odlagališča. Projekt gradnje obsega tudi ureditev za fizično in tehnično varovanje odlagališča, zunanjo ograjo jedrskega objekta s potmi za vzdrževanje, ureditve nadzorovanega območja jedrskega objekta in izvajanje varovanja za celoten čas gradnje jedrskega objekta. Dodajajo, da del izvedbenih del obsega tudi monitoring v času gradnje, za kar so bile pred gradnjo izvedene tudi meritve stanja okolja.

Gradnjo infrastrukturnih objektov izvaja konzorcij pod vodstvom družbe RIKO, v katerem sodelujejo še Kolektor CGP iz Nove Gorice, CGP iz Novega mesta in Kostak iz Krškega. Uvedbo v delo so izvedli v juliju, sledila je zakoličba in začetek izvajanja gradbenih del.

Poziv k pospešitvi gradnje in začetku obratovanja do 2028

Gradnja odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke sicer močno zamuja, saj bi odlagališče moralo že obratovati. Meddržavna komisija NEK, ki se je sestala v začetku oktobra, je zato pozvala slovenski ARAO in hrvaški Sklad NEK k čim prejšnji izgradnji odlagališč tako na slovenski kot hrvaški strani, da bodo najpozneje leta 2028 te odpadke že lahko odlagali na novih lokacijah.

Trenutno nizko in srednje radioaktivne odpadke, ki so v trdnem stanju, hranijo v začasnem skladišču znotraj ograje elektrarne. Letno v nuklearki nastane povprečno približno 30 m3 nizko- in srednje radioaktivnih odpadkov, kar v NEK ponazorijo s kocko s stranico 3,1 m.

VIR: Naš Stik