Rezultati 31. radijskega natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2022 so znani.

Avtorji in avtorice zmagovalne in drugih izbranih zgodb naj se z izvodom zgodbe javijo do 9. avgusta 2022 in tako potrdijo svoje avtorstvo.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
27. julij 2022 ob 10:15
Ljubljana - Radio Slovenija
Na tradicionalni natečaj za nagrado lastovka, ki ga vsako leto razpiše Uredništvo za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars, je prispelo 360 kratkih zgodb. Strokovna žirija v sestavi Primož Vitez, Tina Kozin in Aljaž Krivec je izbrala zmagovalno zgodbo, v ožji izbor pa je uvrstila še štiri zgodbe, ki jih bo Radio Slovenija odkupil.

Za lastovko je žirija izbrala zgodbo z naslovom Pod barvami na sliki (šifra: ZILA), v ožji izbor pa je uvrstila še zgodbe: Babica (šifra: Zeljnata glava), brez naslova (šifra: grlica), brez naslova (šifra: Sadika) in Senčna meja (šifra: 200 pages pour la Sténographie).


Arsova lastovka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija


Avtorji in avtorice zmagovalne in drugih izbranih zgodb naj z izvodom zgodbe čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta 2022, potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtor ali avtorica zmagovalne zgodbe bo razglašen na slovesnosti 15. septembra 2022, del neposrednega prenosa ob razglasitvi bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe.

Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od nedelje, 11. septembra, do srede, 14. septembra 2022, v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija. V oddajah bomo tudi razkrili imena avtorjev iz ožjega izbora.

Lanskoletni dobitnik Arsove lastovke, nagrade za najboljšo kratko zgodbo jubilejnega 30. natečaja Radia Slovenija, je bil Davorin Lenko. Nagrado je dobil za zgodbo Violina in žiletke.


Davorin Lenko, Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija