Agencija ARAO je izbrala konzorcij izvajalcev, ki bodo gradili jedrski del odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO). Ocenjena vrednost gradnje znaša slabih 93 milijonov evrov.

Datum objave:
27. marec 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv ARAO
Agencija ARAO je izbrala konzorcij izvajalcev, ki bodo gradili jedrski del odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO). Ocenjena vrednost gradnje znaša slabih 93 milijonov evrov.

Iz agencije ARAO so sporočili, da so za izvajalca gradnje jedrskih objektov v okviru gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem izbrala konzorcij z vodilnim partnerjem Riko iz Ljubljane, partnerji v konzorciju pa so še Kolektor iz Nove Gorice, CGP iz Novega mesta in Kostak iz Krškega.

Gradnja jedrskih objektov zajema gradnjo odlagalnega silosa, hale nad silosom, upravno-servisnega in tehnološkega objekta, skupna ocenjena vrednost izgradnje pa znaša slabih 93 milijonov evrov.

Med dvema ponudnikoma domači Riko ugodnejši

Kot so še sporočili iz agencije, so v okviru razpisa prejeli dve ponudbi, drugi ponudnik je bil korejski konzorcij Korea Hydro & Nuclear Power Co. s partnerjem Daewoo E&C, ki pa je oddal dražjo in nepopolno ponudbo. O ponudbi izvajalca Riko so zapisali, da: » ustreza razpisni dokumentaciji in tehničnim specifikacijam naročnika. Iz predloženih obrazcev in dokazil izhaja, da izbrani ponudnik izpolnjuje vse zahtevane pogoje in da ne obstajajo razlogi za izključitev.«

Infrastrukturne ureditve se zaključujejo

Medtem se infrastrukturna dela na gradbišču odlagališča NSRAO, ki so bila predmet prvega večjega razpisa, počasi zaključujejo. Obstoječo Vrbinsko cesto do gradbišča odlagališča so rekonstruirali, zgradili pločnike, kolesarsko stezo s pripadajočimi priključki in javno razsvetljavo, uredili so vodovod, telekomunikacije in električne vode, zaključujejo tudi zunanjo varnostno ograjo. Ob tem so že izkopali tudi gradbeno jamo predvidnega ponikovalnega polja, izdelali so temelje za postavitev gradbiščnih zabojnikov ob vhodu na gradbišče, vzpostavljajo pa tudi že fizično in tehnično varovanje jedrskega objekta.

Nadaljnji koraki

Na agenciji ARAO že načrtujejo tretji večji razpis, ki ga bodo objavili v kratkem, in se nanaša na izdelavo in dobavo portalnega dvigala in dvigalne opreme.

V letih 2024, 2025 in 2026 pri ARAO predvidevajo gradnjo upravno-servisnega objekta, izvedbo podpornega zidu odlagalnega silosa (diafragma), izkop odlagalnega silosa in izvedbo vseh betonskih del v okviru odlagalnega silosa, vključno s stopnišči. Predvideni so tudi temelji za začetek montaže hale odlagališča. Gradnja tehnološkega objekta bo potekala v letih 2025 in 2026. Konec leta 2025 oz. v začetku leta 2026 predvidevajo začetek gradnje hale nad silosom in dobavo ter montažo portalnega dvigala, konec leta 2026 oz. v letu 2027 pa zaključek gradnje in začetek poskusnega obratovanja.

Na območju odlagališča bodo zgradili tudi povezano poslovno stavbo, kamor se bodo preselili zaposleni, ki bodo delali na odlagališču. V prvem obdobju je predvidenih 12–15 delovnih mest na tej lokaciji, zaposleni pa naj bi v večini prihajali iz lokalnega okolja.

VIR: Naš Stik