Zgodbe rojakov, ki so dom našli onkraj meja svoje domovine, in njihovih potomcev so na prvem radijskem programu na sporedu ob petkih ob 21.05.

S posebnim dnevnim programom in jubilejno večerno oddajo bodo okroglo obletnico praznovali 25. novembra.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
22. november 2022 ob 11:03
Radio Slovenija


Lili Brunec, Mojca Delač in Tony Petkovsek v rodoslovnem arhivu v Clevelandu. Foto: Mojca Delač in Lili Brunec/RTV Slovenija

Na Radiu Ljubljana je bila oddaja za izseljence premierno predvajana 21. junija leta 1952. Sprva so lahko slovenski izseljenci programu prisluhnili ob sobotah, pozneje pa ob pomoči srednjevalovnih oddajnikov tudi na druge večere v tednu.

Zamisel o oddaji, ki bi rojake v tujini povezovala z domovino, se je porodila v slovenski skupnosti v pokrajini Freyming-Merlebach v severovzhodni Franciji. Po drugi svetovni vojni je nekaj slovenskih izseljencev, ki so tam »pognali korenine«, ostalo, nekaj pa se jih je vrnilo v domovino. In nastala je pobuda, da bi med njimi vez ostala prek radijskih valov.

Prva desetletja je oddaje urejal Ernest Petrin, ki je ob tridesetletnici oddaje, ki so jo proslavili prav v skupnosti Freyming-Merlebach, dejal, da so bili »prve čase radijski sprejemniki slabi, radijski signal šibak, tako da so morali poslušalci in poslušalke ušesa kar tiščati k oddajnikom«. A spletle so se tesne vezi in prijateljstva, izjemno sodelovanje in na tisoče minut zgodb.



Dobrodošli doma. Foto: Mojca Delač in Lili Brunec/RTV Slovenija

In te vezi naših rojakov prek radijskih valov v oddaji Slovencem po svetu so se nadaljevale tudi pozneje, širil se je krog poslušalcev, slovenskim izseljencem so se pridružili tudi zdomci in z zgodbami iz slovenskih skupnosti v tujini bogatili oddajo Slovencem po svetu.

Kot pripoveduje Lili Brunec, dolgoletna urednica oddaje, je: »oddaja ponujala tudi informacije o dogajanju doma, povezanem s področjem Slovencev na tujem, tudi različne servisne informacije, saj so se slovenski zdomci pogosteje vračali domov. Zelo pomembno mesto v oddaji je vseskozi imela in ga ima še danes tudi slovenska glasba, ki je Slovence po svetu prek radijskih valov povezovala z domovino, čeprav je v njihovih okoljih že počasi zamiral slovenski jezik.«



Joe Valencic in Lili Brunec v rodoslovnem arhivu v Clevelandu. Foto: Mojca Delač in Lili Brunec/RTV Slovenija

Oddaja se je sčasoma preselila v petkove večere in tam ostaja še danes. V preteklosti so lahko oddajo za Slovence po svetu poslušali le poslušalci v Evropi in severnem delu Afrike, z modernimi tehnologijami, ko poslušanje oddaje ni več omejeno le na radijske sprejemnike in si je mogoče oddajo predvajati kadar koli in skoraj kjer koli, pa se je njen doseg še povečal. Skoraj na vse celine sveta, vsebine pa so se tudi z večjo dostopnostjo še razširile in obogatile. V oddajah Slovencem po svetu ostaja zvest krog poslušalcev; med njimi so celo nekateri, ki jih nepretrgano spremljajo že vse od petdesetih let prejšnjega stoletja naprej.

Eno izmed ključnih poslanstev nacionalnega, javnega radia je uresničevanje javnega interesa onstran komercialno najzanimivejših vsebin. V tem pogledu je za Prvi program izjemno pomembno, da lahko pripravlja vsebine, ki nas redno tedensko povežejo z okoli pol milijona rojaki po vsem svetu. Njihove zgodbe, tudi težave in izzivi so za nas in poslušalke ter poslušalce izjemno dragocene, ključen stik z omenjenimi pa nam pomeni ravno oddaja Slovencem po svetu. Ta je del našega radia že 70 let, to prinaša tako čast kot odgovornost, hkrati pa je letošnja obletnica tudi priložnost za jasno zavezo, da bodo te – za vse nas pomembne zgodbe – del Prvega tudi v naslednjih letih. Hkrati se z veseljem pohvalimo, da je oddaja ravno letos prejela tudi priznanje Svetovnega slovenskega kongresa, in to je le dokaz več, da so tovrstne vsebine izjemnega pomena, Prvi program pa z njihovo pripravo uresničuje javni interes.Danijel Poslek, odgovorni urednik Prvega

V petek, 25. novembra 2022, bomo sedem desetletij radijske oddaje Slovencem po svetu proslavili s praznično večerno oddajo, z začetkom ob 21.05. Lili Brunec vas bo peljala skozi preplet pogleda v preteklost in zgodb Slovencev po svetu v sedanjosti. Na ta dan bo že v Jutru na Prvem oddaja Petek brez pravila ob 6.45 obarvana v ritmu Slovencev po svetu, ves dan, med 9. in 17. uro, pa bodo na Prvem v posebnem dnevnem programu, ki ga bo vodila Živa Trček, poslušalke in poslušalci lahko poslušali preplet prispevkov in pogovorov z gosti v studiu ter posebej za to priložnost izbrane glasbe, odmevale pa bodo vsebine, povezane s Slovenci po svetu.