V torek, 22. avgusta, se je v nabito polni baročni dvorani radovljiške graščine z glasbeno komedijo OBRAMBA VIOLE DA GAMBA na najboljši možni način končal letošnji 41. Festival Radovljica 2023.

V torek, 22. avgusta, se je v nabito polni baročni dvorani radovljiške graščine z glasbeno komedijo OBRAMBA VIOLE DA GAMBA na najboljši možni način končal letošnji 41. Festival Radovljica 2023. Festivalsko občinstvo so navdušili trije svetovno znani italijanski glasbeniki (Enrico Bronzi – violončelo, Luca Pianca – lutnja, Vittorio Ghielmi – viola da gamba), japonska violinistka Haruna Shinoyama, avstrijski čembalist Florian Birsak in igralec Boris Ostan, ki je interpretiral duhovite tekste Huberta Le Blanca iz pamfleta Obramba viole da gamba iz leta 1740.

Letošnji Festival Radovljica je potekal od 5. do 22. avgusta na treh lokacijah (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem). Obsegal je 10 koncertnih sporedov z repertoarjem od 12. do začetka 20. stoletja. Na njih je nastopilo 44 umetnikov iz 17 držav. Štirje sporedi so nastali posebej za letošnji festival. Med njimi je izstopala izvedba oratorija Judita Alessandra Scarlattija s petimi svetovno znanimi solisti in Festivalskim baročnim orkestrom, ki igra na zgodovinskih glasbilih in ga pretežno sestavljajo slovenski glasbeniki.

Radio Slovenija je posnel 6 koncertov in sklepnega neposredno prenašal na 3. programu Ars. V sklopu festivala je ponovno potekal tečaj za kljunasto flavto, v preddverju radovljiške graščine pa je bila na ogled razstava Jane Jocif s fotografijami lanskega festivala.

Prihodnje leto bo festival predvidoma potekal med 10. in 27. avgustom 2024.

 www.festival-radovljica.si



VIR: Niko Houška